Небостъргачът „Златен век“ отново ще се проверява от ДНСК

Решението идва след окончателното отсъждане на ВАС, че строителството на спорната сграда може да продължи

Небостъргачът „Златен век“ отново ще се проверява от ДНСК

Снимка: Красимир Свраков

892 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отново ще извърши проверка на строежа на небостъргача „Златен век“. До решението се стигна след среща в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) между новия началник на ДНСК арх. Влади Калинов със служебния министър арх. Виолета Комитова, главния архитект на София арх. Здравко Здравков, представители на строителя на „Златен век“ - „Артекс инженеринг“ и на инициативен комитет „Лозенец“. За това става ясно от съобщение на сайта на ДНСК.

Преди седмица Въpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд (BAC) се произнесе oĸoнчaтeлнo за cтpoитeлcтвoтo нa нeбocтъpгaчa „Злaтeн вeĸ“ в cтoличния ĸвapтaл „Лoзeнeц“, като реши, че то мoжe дa пpoдължи. Cъдът ocтaви в cилa peшeниeтo нa Aдминиcтpaтивeн cъд–Coфия гpaд oт 6 нoeмвpи 2020 г., c ĸoeтo ce oтмeня peшeниeтo нa ДHCK зa cпиpaнe нa cтpoитeлcтвoтo нa 34-eтaжнaтa cгpaдa.

„След решението на ВАС кметът на „Лозенец“ Константин Павлов написа пост в социалната мрежа Facebook, от който става ясно, че отново ще сезира ДНСК и МРРБ за премахване на обекта.От голяма важност е, че съдът категорично е посочил, че въпросът за законността на Разрешението за строеж не е предмет на правния спор. На по-прост език – заповедта за спиране на строежа се отменя, но въпросът за валидността на Разрешението за строеж продължава да седи.“

Срокът за презаверка на Разрешението за строеж е изтекъл още на 19 ноември 2017 г, което означава че всичко, построено на терена след тази дата трябва да бъде премахнато", коментира Павлов.

След решението на ВАС вече бившият началник на ДНСК арх. Иван Несторов реши да подаде оставка. На негово място бе назначен арх. Влади Калинов, който пък нашумя около терасата на бившия председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Коментари: 0