Началникът на ДНСК е освободен от поста

Оставката на арх. Несторов идва след решението на Върховният административен съд (ВАС) да позволи дострояването на небостъргача „Златен век“

Началникът на ДНСК е освободен от поста

Снимка: Стоп кадър

5864 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов е подал оставка, според неофициална информация. Първо новината съобщи сайтът fakti.bg, който се позова на свои източници.

От пресцентъра на ДНСК заявиха пред Economic.bg, че „до момента нямат такава информация за оставка“. Потърсихме за коментар и принципалът на ДНСК – Министерство на регионалното развитие и благоустройство, откъдето също заявиха, че нямат такива данни. От пресцентъра обещаха, че ще проверят информацията, но не последва реакция.

По-късно през деня стана ясно, че арх. Несторов е преместен на друга позиция по негово желание. От краткото съобщение, публикувано на сайта на МРРБ, не става ясно каква е тя. Служебният министър арх. Виолета Комитова благодари на арх. Несторов "за всеотдайната работа и за приноса му в институционалното укрепване на ДНСК", посочват от министерството. 

Оставката на арх. Несторов идва след решението на Върховният административен съд (ВАС) да позволи дострояването на небостъргача „Златен век“ в квартал „Лозенец“. Съдът остави в сила решението на Административен съд–София град от 6 ноември 2020 г., с което се отменя спирането на строителството на 34-етажната сграда, наложено именно от началника на ДНСК.

Кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов призова арх. Несторов да обжалва решението на Административния съд.

В рамките на краткия живот на 45-ото Народно събрание от „Изправи се.БГ“ поискаха смяната на Несторов. Според тях, именно той има сериозен принос за „изграждането на това безобразие „Златен век“, както и в случая с „Алепу“ и като цяло в презастрояването по Черноморието и в София.

Коментари: 0