Черният петък роди още един милиардер

Тобаяс Лютке е основател на платформата за онлайн търговия Shopify

Черният петък роди още един милиардер

Снимка: Wikipedia

Краят на годината е златно време за търговците на дребно. Още повече - а онлайн търговците.

В края на ноември по традиция са намаленията в т.нар. Черен петък, а след него - Кибер понеделник. После идват коледните и новогодишни празници, за които всеки пазарува подаръци за себе си и близките си.

След като шопинг манията превърна собственикът на Amazon Джеф Безос в най-богатия човек в света и състоянието му премина границата от 100 млрд. долара, благодарение на лудото пазаруване се роди още един милиардер.

Това е Тобаяс Лютке, създател на платформата за онлайн търговия Shopify.

След Черния петък и Кибер понеделника състоянието му е нараснало до 1,1 млрд. долара. Акциите на Shopify са нараснали с 3%, след като платформата е отбелязала най-силния си досега Черен петък.

Продажбите през сайта са надвишили стойности от 1 милион долара в минута на 24 ноември.

Shopify предлага на търговците платформа, през която да продават стоките си онлайн. Там са включени над 500 000 търговци на дребно.

Лютке е германски имигрант, който се мести в Канада на 22-годишна възраст през 2002 г. Той основава Shopify през 2006 г. заедно с други партньори и превръща компанията в първия милиарден технологичен стартъп на Канада след дот ком бума през 90-те години на миналия век.

Лютке започва да програмира още като дете. На 17 г. напуска училище, за да ходи на стаж в технологични компании.

Базираната в Отава Shopify излезе на фондовата борса през 2015 г. и сега се оценява на 11,5 млрд. долара. Лютке притежава около 11% от компанията.

Коментари: 0