Честваме Деня на българската писменост, просвета и култура

На 24 май почитаме паметта и делото на светите братя Кирил и Методий

Честваме Деня на българската писменост, просвета и култура
1044 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

На днешната дата, 24 май, честваме един от най-светлите български празници – Денят на българската просвета, култура и славянската писменост. Това е празникът на създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която използваме и до днес – светите братя Кирил и Методий.

С помощта на учениците си двамата братя превеждат на разбираем език свещените книги, като по този начин полагат основите на съответните национални езици. Старобългарската писменост става фундамент за формирането на националните славянски литератури и цялата православна книжнина. Затова светите братя Кирил и Методий са наречени съвсем справедливо не само славянски апостоли, но и културни творци.

Близо 300 млн. души по света използват кирилицата в момента. Освен българите, това са и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, македонците, жителите на бившите съветски републики, а също и монголците.

Наскоро в монголската столица Улан Батор, в присъствието на президента Росен Плевнелиев и множество български журналисти и официални лица, тържествено бе открит паметник на кирилицата.

От 1 януари 2007 г., с встъпването на България в Европейския съюз, заедно с латинската и гръцката, кирилицата е една от трите официални азбуки на общността. През 2013 г. тя се появи и на общата валута – еврото.

Празникът има дългогодишна история и традиции. Делото на светите братя се отбелязва още от далечния XII век. През Възраждането се организират чествания в най-големите български градове. От началото на XX век след въвеждането на Григорианския календар, празникът се отбелязва на 24 май по официалния календар, докато по църковния датата остава 11 май. От 1990 г. 24 май е провъзгласен за официален празник в България.

През 1892 г. писателят и общественик Стоян Михайловски написва стиховете на „Върви народе възродени“ – химнът на Св. Св. Кирил и Методий, а 9 г. по-късно музиката към него е създадена от композитора Панайот Пипков. Химнът и до днес съпровожда празненствата на българите по цял свят.

Традиционно Денят на славянската писменост се отбелязва с празненства в цялата страна. На светите братя са кръстени множество български културни и образователни институции. На 24 май професионален празник имат ангажираните в областта на науката, образованието и културата, а завършващите училища и университети празнуват своите абитуриентски и абсолвентски балове.  

Подкрепи Economic.bg