Човекът, който след Бил Гейтс изстреля Microsoft в облаците

Планът му за „обновяване на Microsoft“ сработва повече от добре и днес гигантът вече се оценява на над 2 трлн. долара

Човекът, който след Бил Гейтс изстреля Microsoft в облаците

Снимка: БТА

3458 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

В книгата „Да натиснем Refresh” Сатя Надела, изпълнителният директор на Microsoft, си спомня за първия си ден начело на компанията. Тогава има една основна тема, която го вълнува и води – „необходимостта да открием какво би се загубило в света, ако Microsoft просто изчезне“, споделя той. Човекът, който е едва третият, заемащ този най-висок пост в корпорацията след Бил Гейтс и Стив Балмър, си спомня как е казал на екипа, че трябва сами да намерят отговора на въпроса „Защо съществуваме“ и да преоткрият душата на компанията и онова, което я прави уникална.

За изминалите седем години Надела получи възможността да оформи визията на Microsoft – вече и като неин председател. Той става едва третият на тази позиция в 46-годишната история на компанията и вторият, след емблематичния съосновател Бил Гейтс, който ще заема едновременно постовете на председател и на главен изпълнителен директор.

Новината за най-новото назначение предшества с броени дни тази за влизането на Microsoft в елитния клуб „два трилиона долара“. Гигантът отново е в подем през последните години, откакто начело е Надела. А бумът на дигитализацията, подкрепен от пандемията от COVID-19, подпомогна изстрелването на акциите и натрупването на пазарна капитализация отвъд границата от 2 трлн. долара.

Еманципацията на Microsoft от Windows

Когато Сатя Надела пое поста изпълнителен директор през 2014 г., на Microsoft се гледаше като на компания, чиито най-добри години са останали зад нея, припомня Hindu. Към края на мандата на неговия предшественик Стив Балмър се засилваше натискът върху ръководството да изготви пътна карта, която отново да постави гиганта сред най-доминиращите технологични играчи. Microsoft трябваше да преосмисли бъдещето си и да намери как да се еманципира от зависимостта си от Windows. Операционната система е емблематична за развитието му и послужи добре през годините на бума на персоналните компютри. Времената обаче се промениха.

Преди 2014 г., докато светът тепърва възприемаше мобилните устройства, Microsoft се бореше да постигне успех в новите си идеи и начинания. Поривите на компанията в сферата на мобилни устройства, например, се провалиха. А цената на акциите отразяваше нейното разклатено състояние и застой в развитието.

През последвалите седем години Сатя Надела многократно е сочен като будител на Microsoft. Днес компанията отново е една от най-ценните в света – номер 2 по пазарна капитализация точно зад Apple и пред Amazon.

Това, което направи Надела, бе не просто да отдалечи компанията от миналото на Windows, но и да изгради и финансира бъдещ бизнес. Фокусът падна върху изчислителните облаци. Преди две години статия на Bloomberg Businessweek припомня встъпването в длъжност на Сатя Надела като главен изпълнителен директор на Microsoft. Тогава, пише изданието, той изпраща имейл до служителите си и нито една от над 1000-та думи в него не е „Windows”.

Маратон

Роденият в Хайдерабад Надела веднъж споделя историята си по време на събитие в Станфорд. В съзнанието му са се запечатали две кратки реплики на родителите му, които, изглежда, са белязали схващането му за живота и кариерата:

Баща ми беше марксистки икономист и държавен служител ... Той погледна оценките ми и се учуди, че някой може да е толкова зле! Но каза: „Това е маратон. Ще наваксаш“. А единственият въпрос на майка ми към мен бе „Щастлив ли си?“.

Надела има бакалавърска степен по електротехника от университета Мангалор, а след това магистърска по компютърни науки от университета в Уисконсин-Милуоки. Също така има и MBA степен в Чикагския университет.

Интересното е, че е растял с мечтата да стане професионален играч по крикет. Това не се случва, но и до днес аналогиите от спорта му помагат да осмисля ситуациите от реалния живот. През последните години Надела говори открито и за това как увреждането на сина му се е отразило дълбоко на идеите му за лидерство.

Като главен изпълнителен директор, Надела взе не малко тежки решения. Едно тях бе раздялата със смартфон бизнеса и бранда Nokia, от което последваха хиляди съкращения. Междувременно насочи повече пари в сфери като изчислителните облаци, а също така ръководи придобивания на големи играчи като LinkedIn, Nuance и GitHub. Постепенно той реорганизира компанията и се увери, че нейните продукти са съвместими с продукти и устройства на други.

Пътят му досега съвпада с първоначалната визия. Сатя Надела заложи на план за „обновяване на Microsoft“, който очевидно сработва повече от добре.

Подкрепи Economic.bg