Microsoft стана третата компания за 2 трлн. долара

Гигантът влезе в елитния клуб на фона на технологичния бум, предизвикан от пандемията COVID-19

Microsoft стана третата компания за 2 трлн. долара

Снимка: БТА

608 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Microsoft официално влезе в елитния клуб на корпорациите с пазарна капитализацията от над 2 трлн. долара, съобщава CNN. Гигантът става едва втората публично търгувана американската компания, след Apple, която достига тази оценка. Другата, прекрачвала този внушителен праг, е саудитската държавна петролна корпорация Saudi Aramco, която стана публична през 2019 г. и чиято оценка към момента се движи около 1.8 трлн. долара.

Пазарната капитализация на Microsoft достигна 2 трлн. долара по време на търговията във вторник, когато акциите ѝ се покачиха с 1.1% до 265.51 долара. Преминаването на психологическата граница идва малко повече от две години след прекрачването на тази от 1 трлн. долара.

Ефектът COVID-19

Един от факторите, помогнали на Microsoft да влезе в клуба „два трилиона долара“, бе COVID-19. Пандемията направи така, че хората масово да увеличат времето с устройства в ръка. Също така нарасна търсенето на компютрите на Microsoft, игрите и платформата за облачни изчисления.

Като цяло извънредната ситуация поведе технологичните акции нагоре, след като стана ясно, че продуктите и услугите на тези компании ще са все по-важни за нормалния ритъм на работа и живот. Тенденцията не подмина и Microsoft, чиито акции са се увеличили с 64% от март 2020 г., когато избухна пандемията. Само през тази година те са поскъпнали с 19%.

Резултатите на компанията за третото фискално тримесечие, публикувани в края на април, надминаха очакванията и демонстрираха силен растеж в бизнес сегментите ѝ. Тласък на този подем даде изпълнителният директор Сатя Надела, който пое компанията през 2014 г. и прекрои фокуса към облачните изчисления.

Интересно е, че Microsoft е и единствената от най-големите американски технологични компании, която досега успява да избегне вълната на регулаторен контрол, която се надигна в последно време.

Подкрепи Economic.bg