Чуждите инвестиции в България отново са положителни

През май чуждите компании са вложили в страната над 90 млн. евро

Чуждите инвестиции в България отново са положителни

Снимка: Pixabay

744 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Потокът от преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България е положителен и през май. По данни на БНБ, поне на хартия, в страната са влезли 92.1 млн. евро, основно под формата на реинвестирана печалба. Разбира се, данните подлежат на няколко ревизии през годината, но обикновено числата са нагоре.

Добрата новина е, че за трети пореден месец дяловият капитал, т.е. създаването или придобиването на бизнеси от чужди юридически лица, расте. През май – с 22 млн. евро, и постепенно стопява огромния минус, регистриран в периода януари – февруари (близо 200 млн. евро). За периода януари – май обаче инвестициите в дялов капитал са отрицателни с 94.8 млн. евро.

Общо за първите пет месеца на годината в България са влезли 281 млн. евро под формата на ПЧИ, според статистиката на БНБ. Това, сравнено със същия период на 2020 г., е понижение с 336 млн. евро. Но и тук трябва да се има предвид, че предстоят няколко ревизии, които впоследствие ще увеличат числото за инвестициите.

За петмесечния период реинвестираната печалба се оценява от БНБ на 650 млн. евро. Т.е. чуждите компании с над 50% участие в български дружества са вложили печалбите си за разширяване или създаване на съществуващи производства или услуги.

За сметка на това българските дружества са изпратили за този период на компаниите майки 275 млн. евро – средства, които са им били дадени като заеми преди това.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – май 2021 г. са от Нидерландия (235.6 млн. евро) и Франция (161.3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Обединеното Кралство (197.4 млн. евро) и Русия (145.5 млн. евро).

Подкрепи Economic.bg