Чуждестранни бизнесмени вливат 43 млн. лева в бюджета

Вторият и третият паспорт стават все по-популярни

Чуждестранни бизнесмени вливат 43 млн. лева в бюджета

Снимка: БГНЕС

Чужди бизнесмени са допринесли с 43 милиона лева към бюджета на страната, за да живеят в България. Най-много от заможните кандидати за родни паспорти са от Египет и Ливан. Това стана ясно от данни на МВР в отговор на запитване на bTV. Данните са за миналата 2014-а година.

От Египет са дошли 3 милионера. Ливанците са седем, руснаците са петима, четирима са от Пакистан, по трима - от Индия и Китай, двама са от Иран, а американец е само един.

У нас за 2014-а 45 души са си издействали право на постоянно или продължително пребиваване в България на основание едра инвестиция. Любопитното е, че най-много от тях идват от арабския свят, а не са турци или руснаци.

Световна тенденция е само за една година няколко хиляди души да изразходват общо около милиард и половина евро, за да добавят втори и дори трети паспорт към личните си документи. Българският паспорт излиза 1 млн. лева за чужденците.

Фамилията Баша е от 22 години на пазара в България и инвестицията им вече надминава 25 млн. евро. Днес Ахмад Баша е собственик на най-големите складове за инструменти на Балканите и не е единственият ливанец с бизнес у нас.

С документ в ръка, че е инвестирал 1 млн. лв. в българската икономика чуждестранният бизнесмен трябва да мине първо в Българската агенция по инвестиции.

Българският паспорт не е сред най-евтините. Най-евтиното гражданство е на остров Доминика - срещу 100 000 долара.

Тези временни паспорти бързо превръщат хиляди милионери в "граждани на света". И в някои случаи теглят местните икономики напред, но в други са просто за удобство, зад което се крие черен бизнес или дори тероризъм.

Наскоро Консултантска финансова фирма Arton Capital направи класация на най-силните паспорти. Бългаският паспорт се нарежда сред ‘най-мощните’ в света.

Държавата ни е на 15-то място, заедно с Лихтенщайн. Българите могат да пътуват в 131 страни без виза или допълнителни документи, показва световният класация. Северната ни съседка Румъния се нареждана 17 с достъп до 128 страни по света.

Коментари: 0