ЦИК получи нова оферта за машини за гласуване

Новата фирма е предложила да достави до 5000 машини, но предстои разглеждане на офертата

ЦИК получи нова оферта за машини за гласуване

Снимка: Красимир Свраков

1896 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Централната избирателна комисия (ЦИК) е получила предложение от друга фирма, която да достави необходимите допълнителни машини за гласуване за изборите на 11 юли. Офертата на „Панов” ЕООД обаче тепърва ще се разглежда, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов на редовния брифинг днес. 

Фирмата предлага доставка на до 5000 машини, като за нормалното провеждан на извънредния парламентарен вот са необходими 1500.

По думите на Томов ЦИК не е прекратила съвместната си работа със „Сиела Норма” и в момента се работи по финализиране на договора за осигуряване на машините, които са били необходими за изборите на 4 април. Той добави, че се очаква да стартира и процедура за софтуерно осигуряване и логистика, като  в следващите дни ще има яснота за доставката.

„Преди дни от „Сиела Норма” представиха план-сметка на разходите за изпълнение на поръчка за доставка и софтуерно осигуряване, ЦИК има възражения по нея. Ще са необходими около 4 млн. за софтуерно осигуряване и 32 млн. за покупка. Ще искаме да бъде обоснована всяка претенция”, заяви Томов.

Той уточни, че ЦИК като цяло е доволна от сътрудничеството през годините със „Сиела“ въпреки настоящите разправии за пари. Говорителят на Комисията заяви още, че е рано да се правят заключения дали машините за гласуване ще бъдат достатъчни, или не.

Нека видим окончателните числа. В най-лошия случай 20-30 – максимум до 50 секции – ще останат без устройства, а гласуването там може да бъде осигурено с решение на ЦИК за гласуване с бюлетина“, заяви Томов.

Той увери, че с правилна информационна кампания и организация няма да се стигне до хаос на изборите.

Томов каза още, че следващата седмица Комисията ще покаже техническия образец и защитата на бюлетината. Ще бъде официално открита предизборната кампания. На 15 юни РИК ще назначат секционни избирателни комисии. Условията и редът на гласуване на карантинираните също ще бъде уточнен - в момента те са между 24 000 и 25 000.

Коментари: 0