Служителите на Facebook остават хоум офис и след пандемията

Компанията разширява и броя на работниците, на които е позволено да се преместят да работят в други страни

Служителите на Facebook остават хоум офис и след пандемията

Снимка: Pixabay

320 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

След като пандемията от коронавирус отмине Facebook Inc. ще позволи на всички свои служители да работят от вкъщи, ако дейността им не трябва да се извършва от офиса, информират от компанията, съобщава Bloomberg.

От 15 юни всеки служител на Facebook ще може да поиска да работи от вкъщи, съобщи базираната в Менло Парк, Калифорния, социална мрежа. Когато тези служители се преместят в по-евтин регион, заплатите им съответно ще се коригират, поясняват от компанията. Също така те се насърчават да се появяват в офиса поне временно, за да подкрепят изграждането на екипи.

Служителите, от които се очаква да се върнат в офиса, трябва да бъдат там поне през половината работно време, поясняват от компанията. Facebook също така планира да отвори повечето си офиси в САЩ до поне 50 процента от капацитета им от началото на септември и да ги направи отново напълно достъпни от октомври. До края на 2021 г. служителите могат да работят до 20 работни дни от локация извън района на домовете си, съобщиха от компанията.

Facebook има повече от 60 хил. служители. От началото на пандемията през миналата година им беше позволено да работят от вкъщи. Изпълнителният директор Марк Зукърбърг заяви през миналата година, че вярва, че през следващите пет до десет години до 50 процента от служителите на компанията ще могат да работят отдалечено при поискване.

„Като част от моя ангажимент за отдалечена и хибридна работа, планирам да прекарам около половината от следващата година, работейки отдалечено“, е казал Зукърбърг на служителите си в сряда. „Открих, че работата от разстояние ми дава повече пространство за дългосрочно мислене и ми помогна да прекарам повече време със семейството си, което ме направи по-щастлив и по-продуктивен в работата“.

„Но ще бъда много и в офиса и ще структурирам графика си, за да поддържам добър ритъм с мениджърския ни екип, както и за планиране и други ключови етапи“, добавя Зукърбърг.

Facebook също така разширява броя на работниците, на които е позволено да се преместят в други страни. По-късно този месец всеки служител ще може да се премести от САЩ в Канада или от Европа, Близкия изток или Африка в Обединеното кралство, пояснява компанията. По-рано само служители в технологичните екипи или тези от HR отделите имаха право да се възползват от тази опция. До януари 2022 г. на служителите на Facebook ще бъде разрешено да се движат за постоянно между още седем държави в Европа, Близкия изток или Африка.

Подкрепи Economic.bg