Директорът на Фонд „Земеделие“ е сменен

Разплащателната агенция разпределя годишно около 3 млрд. лв.

Директорът на Фонд „Земеделие“ е сменен
2804 ~ 2 мин. четене

Една от най-очакваните кадрови смени от страна на служебното правителство – тази на ръководството на Фонд „Земеделие“ – от днес е факт. По неофициална все още информация директорът разплащателната агенция Васил Грудев е сменен на днешното заседание на Управителния съвет. Мястото на Грудев ще бъде заето от Борис Михайлов.

Фондът е една от ключовите структури в държавата, която всяка година разпределя около 3 млрд. лв. под формата на земеделски субсидии.

Припомняме, че бившата шефка на Българската агенция за инвестиции Десислава Трифонова, която призна, че за своя период на управление не е привлякла никакви чужди инвестиции и беше уволнена в първите дни на служебното правителство, се оказа със запазено място във Фонд „Земеделие“. Тя се върна там като чиновник на заплата, който трудно може да бъде уволнен заради Закона за държавния служител.

Самият Грудев беше назначен за директор на ДФЗ през лятото на 2019 г., когато избухна скандала с къщите за гости, при които бяха установени множество нарушения. Един от замесените тогава беше зам.-икономическият министър на ГЕРБ Александър Манолев, който е и един от санкционираните от Вашингтон заради „тежка корупция“.

Грудев беше служебен министър на земеделието в правителството на Георги Близнашки, както и зам.-министър във втория кабинет на Бойко Борисов.

Малко по-късно от Министерството на земеделието потвърдиха освобождаването на Грудев, както и на неговите заместници - Евдокия Кръстева и Иван Капитанов.

За заместници на Борис Михайлов днес са назначени Боряна Алексова, Петя Славчева, Георги Динев и Владимир Атанасов.

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Той притежава магистърски степени по икономика и право. Също така има завършен курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в областта на приватизацията, приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право.

Стана ясно, че ръководството на "Напоителни системи" също е сменено. Проверката, възложена от служебния министър Бозуков, е установила нередности и организационни пропуски в управлението на дружеството. С протоколно решение на министъра са освободени Снежина Динева, Пламен Иванов и Силвия Русинова. До провеждането на конкурс на техните места са назначени съответно Димо Чопков, Георги Стоянов и Ангел Ангелов, съобщиха от МЗХГ.

Подкрепи Economic.bg