COVID ударът по еврозоната бе най-тежък сред развитите райони

Икономиката на валутния съюз е надолу с близо 7% през 2020 г.

COVID ударът по еврозоната бе най-тежък сред развитите райони

Снимка: БТА

Антония Симова Автор: Антония Симова

Икономическото свиване на еврозоната през последните три месеца на 2020 г. е малко по-слабо от обявените експресни данни от европейската статистическа служба Евростат. Брутният вътрешен продукт на обединението, поделящо еврото като основна валута, е спаднал с 5% при експресна оценка за 5.1%.

Въпреки, че положителната ревизия за края на 2020 г., Евростат посочва, че икономиката на валутния съюз е спаднала с 6.8%. Това ясно показва, че кризата е била най-силно усетена във валутния съюз, където и блокадите бяха най-продължителни.

За сравнение американската икономика се сви с 3.5% през изминалата година, а третата по големина – Япония – се понижи с 4.8%. Само Китай успя да постигне исторически ръст от 2%, но и той е най-ниският от десетилетия.

Според доклада на Европейската комисия със зимната икономическа прогноза възстановяването ще стане факт през 2022 г., но няма да е еднакво във всички държави от съюза, като разликите ще са значителни.

Колкото до последното тримесечие за годината, най-големите спадове както на годишна, така и на тримесечна база са в Италия, Франция и Австрия, които така и не отвориха известните си ски курорти. В България спадът бе ограничен до 3.8%, а впечатление правят Румъния, Литва и Латвия, които записват най-малките спадове спрямо последното тримесечие на 2019 г. - под 2%.

Коментари: 0