ЕС изменя договорите за доставка на ваксини срещу COVID

Блокът добавя клаузи, чрез които ще има достъп до подобрените препарати на дистрибуторите

ЕС изменя договорите за доставка на ваксини срещу COVID

Снимка: Pixabay

720 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейският съюз добавя клаузи към договорите с производителите на ваксини срещу COVID-19, които ще позволят на Блока да получи достъп до подобрените ваксини, които ще могат да предложат по-добра защита срещу новите щамове, предава Reuters, позовавайки се на три източника от ЕС.

Към момента експертите смятат, че британската мутация е най-опасна и се разпространява най-бързо. Заради това производителите работят по усъвършенстването на ваксините си, за да могат да гарантират защита и от него.

Един от европейските служители заяви, че клаузите ще позволят на ЕС да не купува ваксини, които не гарантират ефикасност срещу новите щамове, а ще предостави възможност на членките да закупят новите ваксини. Източникът обаче отбеляза, че клаузите са неясни по отношение на дефиницията за вариантите и действителната правна власт, която те ще дадат на ЕС.

Трите източника на медията посочиха, че клаузата вече е включена в договора, подписан този месец, с  Pfizer/BioNTech. За сега от производствената компания и от Европейската комисия отказаха да коментират информацията на Reuters.

Междувременно проучванията показват, че ваксината на Pfizer/BioNTech е най-ефективна срещу британския и южноафриканския варианти на коронавируса. Освен това от компанията производител заявиха, че работят и върху т.нар. „усилваща доза“ на ваксината, която ще бъде предназначена за борба с новите мутации.

Европейските служители заявиха, че ЕС обмисля дали да добави тези клаузи в новите сделки за ваксини или просто да надгради съществуващите си договори, за да гарантира бърза и ефикасна  доставка.

В момента ЕС договаря нови споразумения за закупуването на ваксини от Novavax, Valneva и Moderna, за да увеличи резерва си от ваксини до близо 2.3 млрд. дози, които вече е осигурил от шест фармацевтични фирми.

Очаква се в сряда Европейската комисия да представи нова поредица от мерки, с които да се бори срещу пандемията през следващите месеци.

Подкрепи Economic.bg