Curiosity измери гравитацията на Марс

Марсоходът в момента изкачва планината Шарп

Curiosity измери гравитацията на Марс

Снимка: NASA

Марсоходът на НАСА Curiosity направи първото измерване на гравитацията на Марс и определи скалната плътност на планината Шарп, която в момента изкачва. Планината се намира в центъра на кратера Гейл и е с височина около 5000 метра, съобщиха от НАСА. 

В ново проучване, публикувано в сп. Science, учените описват, че са успели да използват вградените в марсохода сензори и да ги приспособят за нови научни експерименти. За целта изследователите са направили над 700 измервания на гравитацията по повърхността на планината. Колкото по-високо се намирал марсоходът, толкова гравитацията била по-слаба. Това означава, че планината не е толкова плътна, колкото се предполагаше. 

Все още изследователите не могат да си обяснят как планина може да се намира в центъра на кратер. Един от възможните отговори е, че кратерът може да е с плътен скалист слой, трупан в продължение на милиони години. 

Те отбелязват още, че на Марс има много много планини в кратери или каньони, но малцина се приближават до мащабите на Шарп. Съавторът на изследването Ашвин Васавада казва, че Марс крие много мистерии около планината Шарп. Пейзажът е подобен на този на Земята, но е изваян повече от пясък, отколкото от вода. 
Коментари: 0