Умният дом - перла в короната на технологиите

Александър Александров за пръв път влиза в смарт къща преди 10 години, днес той инвестира в изграждането на такива жилища и спечели награда за това

Умният дом - перла в короната на технологиите
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Умният дом – екзотика или все повече съвременен начин на живот… Няма съмнение, че във времето на технологичния бум смарт решенията ще превземат и нашите жилища. Умният дом използва свързани с интернет устройства, които позволяват дистанционно управление и наблюдение на уреди и системи за осветление, отопление, ожлаждане. Smart Home технологиите автоматизират домакинството, осигуряват надеждност, комфорт, удобство и енергоспестяване, като обитателите осъществяват контрола чрез смартфон или друго мрежово устройство. Умният дом е вече настояще.

Отличие

В края на 2018 г. Националният конкурс „Сграда на годината” отличи комплекс от три еднофамилни умни къщи. Техен инвеститор е Александър Александров и управляваната от него компания STP Property and Assets Management. Александров е отскоро в този бизнес, но постига забележими резултати. Казват, че добрият мениджър е „дялан камък”, той довежда до успешен край всичко, с което се заеме. Затова не е учудващо, че Александър Александров има постижения и на това ново за него поприще. За пръв път влиза в умен дом преди 10 години, а днес вече се радва на професионалното признание на своите колеги с дългогодишен опит в строителния бизнес.

Екип

Изграждането на умни домове започва като хоби за Александър Александров и неговото семейство, но е на път да се превърне в сериозен семеен бизнес. Комплексът от три къщи е изграден само за година и три месеца. Намира се в полите на Витоша и е разположен край Киноцентъра в кв. Бояна. Всичко е добре обмислено - като се започне от проектирането и се стигне до последния детайл, преди купувачът да получи ключа от окончателно завършеното жилище, което е отлично направен продукт. Работи се с вече познат екип, с който са правили и други обекти. Глaвeн изпълнитeл е "Eлит Cтpoитeлнa Koмпaния". Архитектурните решения са дело на apx. Kaтepинa Toнчeвa и apx. Aтaнac Πaнoв. „Само хора, които обичат новостите и технологиите, може да проектират, да изграждат и да обитават такива домове”, казва Александров.

Комфорт

„Удоволствие е да си инвеститор в умни къщи в ерата на технологиите, когато все още не сме превърнали всяко жилище в  умен дом. Но е трудно да обясниш предимствата на хора, които не са имали достъп до такива удобства. Звучи им плашещо, но три месеца са достатъчни, за да се сраснат с този комфорт. Самият аз живея в умен дом, в началото и за мен беше необичайно, но автоматизацията промени навиците и дори мисленето ми. Умният дом позволява всичко да се програмира съобразено личните нужди на обитателите. Често задаван въпрос е какво се случва, ако автоматичното управление откаже, тогава ще може ли да си включа осветлението. Разбира се, че всичко работи и като конвенционална система. Но автоматизацията е нейното предимство”, разказва инвеститорът.

Ефективност

Умни къщи е понятие, което показва начина, по който се управляват, иначе външно те може просто да са красиви. Смарт системите бързо „опознават” навиците на своите стопани и започват да се съобразяват с тях. Това е еманацията на технологиите, тъй като те позволяват управлението на всеки елемент в дома посредством таблет или смартфон. Най-важна е енергийната ефективност – как ще се командва отоплението и охлаждането, поддръжката на басейна. Именно тук е ключът към икономията на ресурси, тъй като само умният дом е в състояние да оптимизира и максимално да пести енергия. За да се постигне такова технологично ниво, още при проектирането се задава използването на материали и технологии от най-ново поколение, различни от онези, които се влагат при традиционното строителство.

Възможности

Умният дом е надграждане над пасивната къща, характерна с минималния разход на енергия, тъй като управлението на процесите в него е още по-ефективно. Новите технологии се създават, за да улеснят хората. Решиш ли да си купиш умен дом, ще трябва да направиш по-голяма инвестиция в началото, но впоследствие ще имаш комфортен живот при оптимални разходи. Изкуственият интелект ще става част и от все по-умното управление на дома. Това е ниша, в която ще може да се вместят българските компании, които вече имат напредък в създаването на изкуствен интелект.

Жилище на бъдещето

Технологиите ще навлизат във всичко, домовете все по-масово ще се автоматизират. Удобствата ще нарастват. Но Александър Александров смята, че онова, което предстои да се промени, е начинът, по който ще се използват жилищата. След като споделените услуги и споделените автомобили станаха реалност, то скоро ще станем свидетели на споделените домове не само за ваканция и туризъм. Новите поколения ще имат по-малко усещане, че моят дом е моята крепост. Те вероятно повече ще са склонни да наемат и да споделят дом, отколкото да го купуват с инвестиционна цел. Домът закрепостява, а те ще са мобилни космополити, които ще пътуват много. Умният дом е за хора, които живеят динамично. След като имате умен телефон, умен компютър, умна кола, работите в умен офис, време е да усетите комфорта и на умния дом. Той е перла в короната на технологиите, свързани с личното ви удобство. 

Александър Александров e управител STP Property and Assets Management. Последователно беше изпълнителен и административен директор на „Стомана Индъстри”. Преди това 15 години е работил в "Ойлтанкинг България" АД, където е бил изпълнителен директор и главен мениджър „Бизнес развитие и проекти”. Бизнес опитът му включва също оперативен мениджър на „Юниливър България и мениджър „Логистика” в „Ериксон Телеком България” ООД”. Работил е в Българо-американския инвестиционен фонд.

Коментари: 0