Daimler намалява работните места, за да спести 1 млрд. евро

Mercedes-Benz ще премине към производството на по-екологични коли

Daimler намалява работните места, за да спести 1 млрд. евро

Снимка: pixabay

Германския автомобилен концерн Daimler обяви, че планира да намали броя на работниците си, за да се спестят разходи в размер на над 1 млрд. евро до края на 2022 г. Причината за това действие от страна на Daimler е преминаването към по-екологични превозни средства, след като контролът в ЕС се засили в тази насока, пише BBC.

„До края на 2022 г. Mercedes-Benz Cars планира да спести над 1 милиард евро разходи за персонал. За тази цел работните места трябва да бъдат намалени“, се казва в съобщението на компанията.

От компанията не обявяват официално част от кои позиции ще бъдат съкратени, но се очаква това да бъдат управленските позиции и част от администрацията, пише още BBC.

Всички производители на автомобили са изправени пред предизвикателството да започнат да произвеждат коли с по-ниски или нулеви емисии на въглероден диоксид, за да отговорят на новите стандарти на Европейския съюз.

Според новите правила средните емисии на CO2 от новите автомобили, продавани в ЕС, трябва да паднат до 95 г CO2 на километър до 2021 г., което е намаление с 40% спрямо нивата през 2007 г. Освен това емисиите трябва да бъдат намалени с още 37.5% между 2021 и 2030 г.

В допълнение към намаляването на разходите за автомобилите на Mercedes-Benz, Daimler заяви, че подразделението на Mercedes-Benz Vans ще се стреми да намали разходите за персонал със 100 млн. евро. Бизнесът на камиони на Daimler също планира да намали променливите разходи с 250 млн. евро, а разходите за персонал с 300 млн. евро до края на 2022 г.
Коментари: 0