НАП погва богати собственици на заведения за укрити данъци

С укритите приходи често се купуват имоти, луксозни автомобили и яхти

НАП погва богати собственици на заведения за укрити данъци

Националната агенция по приходите започва проверки на собственици и управители на фирми, които притежават дискотеки, ресторанти и барове. Данъчните проверяват 100 души за съответствие на имуществото с официалните им доходи. 

Собствениците са избрани, тъй като заведенията им отчитат значително по-ниски обороти от средните. Това води до съмнения, че укриваният оборот от заведенията, върху който не са плащани данъци и осигуровки, се насочва към физическите лица.

Всички фирми, попаднали в извадката на данъчните, отчитат минимална печалба, осигуряват персонала си на минималния осигурителен доход, но в същото време собствениците им са придобили скъпо струващо имущество.

С необявените от заведенията приходи често са финансирани  покупки на имоти, луксозни автомобили, яхти и подобни скъпи придобивки.

Сред някои от характерните примери е собственик на две фирми, които стопанисват заведения, които са на загуба в последните 5 години, но физическото лице е придобило имущество за над 1,2 млн. лв.

 Проверките ще обхванат и познатата практика популярни заведения по Черноморието да се стопанисват от създадени само за един туристически сезон фирми. Данъчните разкриват, че схемата била едно и също заведение да се управлява от различна компания всяка година, като в същото време физическите лица, стоящи зад тези фирми, най-често били едни и същи.

От началото на годината до момента са възложени 374 проверки на физически лица. Анализ на приходната агенция показва, че в сектора на питейните заведения, приходи укриват 85% от търговците, което носи годишни загуби на бюджета от близо 14 млн. лева.

Коментари: 0