Менда Стоянова: Данъците остават без промяна и догодина

Образованието е приоритет в Бюджет 2017

Менда Стоянова: Данъците остават без промяна и догодина

Данъчната система ще остане непроменена и през 2017 г., защото показва, че тя работи и генерира над средния за ЕС растеж в период, когато световната икономика излиза от кризата. Това коментира пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Няма да бъдат възприети идеите на БСП за диференцирана ставка на ДДС за детски стоки, книги, лекарства, изложени миналата седмица в декларация за началото на парламентарния сезон. Според Стоянова идеите на социалистите са популистки и се подхранват от желанието да бъде похарчен огромният фискален резерв, натрупан от сегашното управление.

Тя подчерта, че диференцираната ставка на ДДС обикновено не води до понижаване на цената, а социалните политики не трябва да се провеждат с мерки в областта на данъците.

Стоянова прогнозира, че тази година бюджетният дефицит ще е по-нисък от заложените в бюджета 2%, но в същото време допусна, че за догодина отново ще бъде предвиден минимален дефицит. „Не бива консолидацията да се осъществява рязко. Имахме такъв опит в първия мандат и той доведе до стагнация на икономиката“, коментира тя.

Образованието ще е приоритет в разходните политики на Бюджет 2017 г., подчерта председателят на бюджетната комисия. „Все по-нужни са квалифицираните работници, които да намерят своята реализация тук“, каза тя и допълни, че в програмите за обучение и квалификация все по-силно ще бъде ангажиран бизнесът.

Втори приоритет догодина ще е здравеопазването, където е „трудно да се работи“, но „се направиха някои стъпки, които дават резултат“. Управляващите ще продължат да се фокусират и върху подобряването на инфраструктурата, за която след 2020 г. не се предвижда еврофинансиране.

Коментари: 0