Даниела Петкова: Парите за втора пенсия не се топят в кризата

Към 31 март доходността на пенсионните фондове е между минус 7% и минус 9%, посочи тя

Даниела Петкова: Парите за втора пенсия не се топят в кризата

Снимка: Economic.bg/Архив

3179 ~ 1 мин. четене
Парите на осигурените за втора пенсия не се топят в кризата. Има поводи за тревога, но тя е свързана с икономическия ефект от кризата от коронавируса, който е повсеместен и засяга целия свят. Това заяви Даниела Петкова, председател на Управителния съвет на ПОК "Доверие" и член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, в ефира на bTV тази сутрин.

"За първото тримесечие при всички инвеститори по целия свят е регистрирана отрицателна доходност, Размерът й за този кратък период от време е значително по-малък от натрупаната положителна доходност в предходните години", обясни тя.

Петкова посочи, че в други държави пенсионните фондове регистрират доста по-сериозна отрицателна доходност, отколкото в България. Така например в Ирландия отчетената доходност е около минус 15%, в Испания – от минус 8% до минус 15%, в Норвегия – минус 13%.

"За сравнение, българските пенсионни фондове успяха да минимизират щетата от срива на фондовите пазари по света, като към 31 март 2020 г. регистрираната доходност е от минус 7% до минус 9%", посочи тя.

Според нея обаче не може да се каже, че пенсионните фондове в България работят на загуба.

Пенсионен фонд не може да фалира, категорична беше Петкова, като обясни, че това може да се случи само с управляващото фонда дружество.

"Големият въпрос сега е как ще продължат нещата. Не очаквам, че след коронавируса на икономическия фронт всичко ще приключи за един-два месеца", коментира тя.
Подкрепи Economic.bg