Данните от САЩ отново разочароваха доларовите бикове

Златото се стабилизира около 1200 долара за тройунция

Данните от САЩ отново разочароваха доларовите бикове
172 ~ 3 мин. четене

Доларът достигна най- ниската си стойност за седмицата спрямо кошница от валути в четвъртък, след като новата серия икономически данни отново се оказа разочароваща за купувачите на щатската валута.

Доларовият индекс се понижи до 97.282, достигайки най- ниската си стойност от 8 април до сега.

За разочарование на доларовите бикове началното жилищно строителство нарасна по- малко от очакваното през март, продължавайки серията от разочароващи данни, които предполагат, че икономиката се бори да се възстанови след мекото първо тримесечие.

Президентът на Фед- Атланта, Денис Локхарт, заяви, че скорошните „мътни” данни са го накарали да се откаже от увеличение на лихвения процент през юни. Лохрат обаче добави, че е уверен, че икономиката ще остане на пътя към възстановяването.

С минаването на долара в защитни позиции, еврото успя да се изкатери до 1.0818, дори на фона на продължаващата паника около Гърция. Последно единната валута се търгуваше за 1.0767 долара.

По повод кризисното положение в Гърция, главата на МВФ заяви, че няма да се съгласи да остави Атина да отложи планираното плащане по спасителния заем.

Спрямо йената еврото достигна едноседмичен връх на 128.57. За сравнение, доларът остана около 119.04, далеч от върха за седмицата на 120.84.

Стоковите валути също реализираха печалби спрямо долара, като канадският долар достигна нов 3- месечен връх близо до 1.2143. Новозеландският долар достигна 3- седмичен връх около 77 цента.

Австралийският долар за кратко проби над 78 цента за пръв път през последните три седмици, продължавайки възхода си, породен от оптимистичните данни за местната заетост от този четвъртък.

Златото се стабилизира около 1200 долара за тройунция

В четвъртък златото се стабилизира около 1200 долара за тройунция, обръщайки загуби си, след като доларът премина в защита, тъй като търсенето на физическо злато добави натиск, а несигурността относно момента, когато Фед ще започне да повишава лихвения процент подкрепи цената.

Спот златото бе на загуба от 0,5% до 1 198.88 долара за тройунция, като търговията бе в диапазона 1 194.56 – 1 209.10. Американските фючърси върху злато с доставка през юни поевтиняха с 3.30 долара до 1 998.

Цената на златото продължи интрадневните си загуби, след като заместник- председателят на Фед, Стенли Фишър, заяви, че има признаци, че инфлацията се насочва към целевото ниво на Фед и потвърди виждането си, че банката вероятно ще повиши лихвите тази година.

Тъй като физическото търсене все още е слабо, металът на успя да се задържи значително над 1 200 долара за тройунция, коментираха търговци.

Доларовият индекс, чието понижение обикновено се отразява положително за цената на златото, падна за трети пореден ден спрямо кошница от валути.

Данни в четвъртък показаха, че броят на американците, попълнили нови молби за помощи при безработица, неочаквано е нараснал през миналата седмица, докато началното жилищно строителство се е ускорило много по- малко от очакваното през март.

Данните от САЩ ще останат основен фокус за търговците на метала докато не стане по- ясно кога може да се очаква предстоящото увеличение на лихвения процент, заявиха анализатори.

Сред останалите благородни метали среброто нарасна с 0,06% до 16.30 долара за тройунция, платината поскъпна с 0,1% до 1 158.49 долара за тройунция, а паладият спечели 1,4% до 728.25 долара за тройунция.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)Подкрепи Economic.bg