Данните за новите случаи на Covid-19 движат пазарите

Растат цените на акциите, които са пряко засегнати от поетапното отваряне на щатската икономика

Данните за новите случаи на Covid-19 движат пазарите

Снимка: БТА

Турбулентната седмица на американските фондови пазари завърши със силно представяне на основните индекси в петъчната сесия. Wall Street беше подкрепен от надеждата за лек срещу коронавируса, след като по-рано през деня фармацевтичната компания Gilead Sciences съобщи, че нейният медикамент ремдесивир е показал добри резултати при продължаващите му тестове, както и 62% намаляване на риска от смъртност в сравнение със стандартното лечение на вируса.

Силно представяне записаха и акциите на компании, пряко облагодетелствани от поетапното отваряне на щатската икономика – книжата на American Airlines и United Airlines поскъпнаха със съответно 6.8% и 8.2%. Технологичният сектор също продължи невероятното си рали, като големият печеливш този път беше акцията на Netflix, която скочи с 8%, след като от Golman Sachs прогнозираха ръст на компанията от 30% в следващите 12 месеца. Така индустриалният индекс Dow Jones успя да добави 370 пункта към стойността си, докато широкият борсов измерител S&P500 добави точно 1%. Технологичният индекс NASDAQ финишира на нов рекорден връх от 10 617 пункта, отчитайки ръст от 0.6%. При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нарасна до съответно 0.641% и 1.335%.

Въпреки че започнаха сесията на червено, основните европейски индекси също успяха да се изкачат до положителни резултати, след изненадващо силни данни за индустриалното производство в Италия и Франция. Паневропейският индекс Stoxx600 напредна с 0.8%, като автомобилният сектор се отчете с най-добро представяне, а единствено този на здравеопазването приключи на червено. В индивидуален план немският DAX записа най-добро представяне с ръст от 1.15%.

Акценти днес

Растеж на броя заболели с коронавирус - САЩ

През почивните дни негативната тенденция за нови хора, заразени с коронавирус, продължи и университетът Джон Хопкинс съобщи, че в страната са регистрирани поредни дни на рекорден брой заболели, надминавайки отново кота 60 000 за ден. В най-засегнатите щати бяха инициирани дискусии относно евентуалното връщане на голяма част от предпазните мерки, което да доведе до ново драстично понижение на икономическата активност. В понеделник инвеститорите ще насочат вниманието си към това как финансовите пазари ще реагират на негативните данни.

Инструмент на фокус - Facebook

В рамките само на месец акцията на Facebook успя да формира четири последователни върха, всеки по-висок от предходния. Въпреки това движението не успява да ни убеди, че зад компанията към момента седи силен покупателен интерес. Очакваме нов опит за пробив над цена от $250, като ако той бъде неуспешен, е силно вероятно да последва корекция, която да ни даде възможност за вход в къса позиция.

NZD/USD

В синхрон с възхода на фондовите пазари, новозеландският долар записа четвърти пореден месец на много силно представяне спрямо американския си конкурент. Валутната двойка проби съпротивата на 200-дневната ЕМА, след което дори потвърди пробива и формира нов възходящ импулс. В краткосрочен план очакваме NZD/USD да формира нов локален връх при нива над 0.66.  

Copper

Второто тримесечие на 2020 г. се оказа изключително печелившо за инвеститорите на пазарите за ценни метали и по-конкретно купувачите на мед. За периода цената на метала регистрира близо 100% увеличение, което я изведе близо до тест на съпротивата при психологическата граница от $300. Очакваме резултатът от теста да ни даде повече насоки за посоката на движение до края на годината.

CAC40

След силното си представяне през второто тримесечие на годината, френският индекс отново не успя да пробие съпротивата на 200-дневната експоненциална средна при психологическата граница от 5000 пункта. Индикаторът MACD все още се намира на положителна територия, което говори, че ще вход в къса позиция ще бъде прибързан. Възможно е да последва трети тест на съпротивата, който да даде повече яснота относно средносрочната посока на движение.

Коментари: 0