Държавата избра най-скъпата оферта за строежа на част от пътя Ботевград – Мездра

Отсечката е 13 км, а победителят спечели търга с оферта от 222 млн. лв.

Държавата избра най-скъпата оферта за строежа на част от пътя Ботевград – Мездра

Снимката е илюстративна

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) избра кой да строи 13-километровата отсечка от пътя Ботевград – Мездра. Учудващо, това не е компанията фаворит „Джи Пи груп“, предложила най-ниската цена от 174.4 млн. лв., при индикативна цена от 178 млн. лв. Именно цената бе критерият, формиращ 60% от крайната оценка на офертата.

Пътната агенция обаче се спря на оферта с близо 50 млн. лв. по-скъпа от тази на „Джи Пи груп“. На 6 юни АПИ публикува решение, с което избира за изпълнител на проекта Обединение „МБ Лот 2 – 2019“ с оферта от 222.4 млн. лв. Компаниите, които формират обединението, са „Европейски пътища“ (новото име на „Пътища Пловдив“, което се свързва с бившето „Агромах“, преименувано на „Грома холд“), „Водно строителство – Благоевград“ и словашката „Вахостав – СК“ а.с.

По-доброто техническо предложение е наклонило везните към победителя. Пътната агенция отстрани предварително 4 кандидата, сред които ГБС и „Трейс груп холд“.

Освен това от АПИ предвиждат и нов начин на плащане – цялата стойност на договора ще бъде получена, след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък.

Строителството на близо 33 км от пътя между Мездра и Ботевград е обособено в два участъка – Лот 1 (19.3 км) и Лот 2 (13.4 км). Срокът за изпълнение на поръчката е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство. 
Коментари: 0