Държавата не може да събере десетки милиарди ДДС

За 17 години има издадени ревизионни актове за 16.2 млрд. лв., една трета са отписани вече

Държавата не може да събере десетки милиарди ДДС
Между 2000 и 2017 г. Националната агенция за приходите (НАП) е издала ревизионни актове за дължимо ДДС, т.е. установени измами, на обща стойност 16.2 млрд. лв. От тях близо 5.4 млрд. лв. са класифицирани като „несъбираеми или трудно събираеми вземания“, а за останалата част приходната агенция все пак има някакви надежди да ги събере.

Данните бяха представени днес от представителя на гражданско движение „Боец“, което ги е получило от НАП на 15 март тази година по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от директорът на НАП Галя Димитрова. Преди това Министерството на финансите, под чиято шапка е НАП, е върнало отговор на „Боец“, че не разполага с тези данни.

Заради огромните суми, които НАП не може да събере, а прокуратурата и ДАНС не са сезирани за това, "Боец" ще даде на прокуратурата премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Двамата са обвинени от организацията в безстопанственост, тъй като най-висшите ръководители, които са отговорни за дейността на институциите.

Данните показват, че от цитираните влезли в сила ревизионни актове на стойност 16.2 млрд. лв, най-много са регистрирани през 2011 г. – 1.1 млрд. лв. За периода 2000-2010 г. несъбраният ДДС е 1.4 млрд. лв. През следващите години размерът на несъбрания данък се свива до 500 - 700 млн. лв. годишно, а най-ниска е сумата през 2017 г. - 271 млн. лв.

В отговора си от НАП обръщат внимание, че в една част от случаите ревизиите са възложени от външни институции във връзка със специфични задачи, които изпълняват. Друга част са инициирани от приходната агенция с цел борба с данъчните измами. В тези два случая голяма част от задълженията се оказват несъбираеми.

Най-разпространената схема за източване на ДДС в България е използването на „кухи фирми“. Те съществуват единствено, за да „превъртат“ ДДС, а преди края на годината се прехвърлят на социално слаб гражданин, от който НАП няма какво да вземат.
Коментари: 0