Държавата ще даде еднократно 375 лв. на родителите в неплатен отпуск

Месечният доход на член от семейството не трябва да е бил повече от 610 лева

Държавата ще даде еднократно 375 лв. на родителите в неплатен отпуск

Снимка: МС

8826 ~ 2 мин. четене

Държавата обяви нова антикризисна мярка, насочена към работещите родителите, пуснати в неплатен отпуск от работодателите си. На брифинг тази сутрин социалният министър Деница Сачева обясни, че става въпрос за еднократна сума от 375 лв., която обаче ще може да се ползва само от най-нискодоходните групи, получаващи по принцип възнаграждения до 610 лв. (размерът на МРЗ). Общо бюджетът ще задели 20 млн. лв. за тази нова мярка, обясни Сачева.

„Възможността да получава еднократната сума от 375 лева са работещите хора в неплатен отпуск, когато и двамата родители или самотният родител ползват неплатен отпуск поне 20 дни; когато не получават други социални помощи; когато родителите са изчерпили възможността за платен отпуск. Най-късно във вторник, който попада в тази категория, може да кандидатства“, обясни Сачева.

Месечният доход на член от семейството не трябва да е повече от 610 лева, колкото е минималната работна заплата. Ако родителите са двама в семейството, максималният размер на техните доходни преди пускането в неплатен отпуск не трябва да е бил повече от 1220 лв. „Така подкрепяме тези, които сега нямат друга възможност да получат средства поради факта, че трябва да гледат децата си“, каза още социалният министър.

Към вчера общият брой на подадени заявления за кандидатстване по схемата „60/40“ е 2016, за почти 30 000 работници и служители, обясни Деница Сачева. „С тези числа отговаряме на критиките дали схемата работи ли не. Тези числа са за 9 дни“, каза министърът.

Тя също така изнесе данни, че за трети пореден ден вчера имаме намаляване на регистрираните безработни. Вчера са били 3866, като 2882 са декларирали, че са останали без работа заради коронавируса.

На 8 април са били регистрирани 5700 нови безработни, в четвъртък са били 4670, а вчера – 3866 броя. „За трети пореден дн намаляват безработните, докато броят на фирмите, кандидатствали по схемата „60/40“, се увеличава“, похвали се социалният министър.

Подкрепи Economic.bg