Държавите, в които се работи по най-много часове

Ефектите на претоварването и дългите работни часове са опасни, предупреждават учените

Държавите, в които се работи по най-много часове

Снимка: Pixabay

2927 ~ 2 мин. четене
Южна Корея намали максималното работно време от 68 часа на 52 часа седмично. Законодателството, което влезе в сила в неделя, получи огромна подкрепа в Народното събрание в опит да ограничи времето, което служителите прекарват на работа, съобщава Си Ен Ен.

Южна Корея е на трето място по най-голям брой отработени часове сред 37 държави, като данните проследява Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Средно човек в Южна Корея е работил около 2 024 часа през 2017 г. или приблизително 38,9 часа седмично.

През 2017 г. в Мексико  се е работило най-много - средно 2 257 часа на човек (около 43,4 часа седмично), а Коста Рика е на второ място с 2 179 часа (41,9 часа седмично). 

В другия край на спектъра са Германия и Дания, където хората са работили най-малко, със средно 1 356 и 1 408 часа съответно през 2017 г., или 26 и 27 часа седмично.

"Ще е интересно да се проследи прилагането на новия закон в Южна Корея", коментира Елън Косек, професор по мениджмънт в Университета Пърдю. "Мисля, че това е добър ход в правилната посока. Знам, че те са много обезпокоени от намаляването на раждаемостта като икономически проблем".

Законът първо ще бъде приложен за фирми с над 300 служители. По-малките компании трябва да изпълнят изискването през 2020 г. и 2021 г.

Големи кампании за подобряване на баланса между професионалния и личния живот включват гасене на осветлението в офисите в Сеул по-рано в петък вечер, за да се насърчат служителите да се приберат вкъщи.

Редица проучвания показват, че извънредната работа в определен момент е свързана с различни негативни последици за здравето, включително коронарна болест на сърцето, казва Джефри Пфефер, професор по организационно поведение в бизнес департамента на Станфорд.

Пфефер, който е автор на книгата "Да умреш за заплата" (Dying for a Paycheck), твърди, че предприятията днес са създали ситуация, която е губеща както за работещите, така и за самите компании, тъй като служителите губят здравето си, а компаниите губят своята продуктивност.

След известно време на дълги работни часове производителността на работниците намалява, което предполага, че екстремният извънреден труд може и да не е най-добрата идея.

"Когато сте изтощени, не сте много ефективни. А ефективността е ключова при професии, в които хората трябва да бъдат концентрирани, за да си вършат работата, като например шофьорите на камиони и пилотите в авиокомпании", казва ученият.

Освен това, като ефект от извънредното работно време по целия свят се наблюдават ръст на самоубийствата, а хората отлагат женитбата и децата, или решават да имат по-малко деца, което води до дългосрочна социална нестабилност, допълва Косек.

Ограничаването на работното време е едно решение, което трябва да бъде придружено от други стратегически инициативи, като платен семеен отпуск и платен болнични, казва още тя.
Подкрепи Economic.bg