„Българското председателство свърши и проблемите започнаха”

Бойко Борисов, министър-председател

„Българското председателство свърши и проблемите започнаха”

„Българското председателство свърши и проблемите започнаха”. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

Повод за коментара му беше технически проблем със звука в залата, причинен от неразбирателство между служителите в Европарламента. Звукът изчезна в продължение на 40 минути, което наложи всички да изчакат отстраняването на повредата.

„Представяте ли си в България да стачкуват преводачите, да загасят тока и да не можем да започнем даден съвет. Какво щяхте да ни направите вие нас”, обърна се Борисов към медиите в залата.

Той благодари на всички, взели участие в организацията на Европредседателството.

„Безспорно най-големият успех на българското председателство на Съвета на Европейския съюз са Западните Балкани. Успяхме да убедим всички, че това е вярната посока за бъдещето на региона и не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена”, добави премиерът.

Според него българските усилия са довели до реални резултати и пример е Срещата на върха в София  на 17 май, която по думите му помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името. „Това е исторически момент и постижение, с което всички трябва да се гордеем – вие също много ни подкрепихте. Следващата голяма стъпка беше миналата седмица,  когато Съветът взе решение за започване на преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС“, коментира Борисов.

Премиерът подчерта още, че българското председателство е работило приоритетно по темата за свързаността на региона. „На срещата в София се договорихме да се осигурят допълнителни средства за свързаност - 11 транспортни проекта, за цифрова програма на Балканите, за Енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм+“, отчете Борисов.

По думите му България е получила по-добра оценка от очакваната, защото бяха постигнати много неща. 

В отговор на журналистически въпрос за изказването на президента Румен Радев, че България получава „стандартните за всяко европейско председателство комплименти“, премиерът Борисов посочи, че страната ни положи огромни усилия за перспективата на страните от Западните Балкани - от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония, през консенсуса, който намериха Атина и Скопие за името на държавата до последното заседание на Съвета на ЕС, което утвърди хоризонта за започване на предприсъединителни преговори с Република Македония и Албания. „Всички политически партии в ЕП дадоха положителни оценки на председателството“, каза министър-председателят.

Коментари: 0