Държавният ТЕЦ дължи 300 млн. лв. за въглеродни квоти

Страната ни трябва избере поетапния преход към нисковъглеродна икономика, каза енергийният министър

Държавният ТЕЦ дължи 300 млн. лв. за въглеродни квоти

„До март 2019 г. ТЕЦ „Марица-изток 2“ трябва да заплати за емисии парникови газове над 300 млн. лв. Това стана ясно след среща на енергийния министър Теменужка Петкова, ръководители на държавните енергийни дружества и представители на синдикалните организации.

Основните теми на разговора бяха свързани с бъдещето на топлоелектрическите централи у нас, както и на „Мини Марица-изток“ във връзка с растящите цени на квотите за въглеродни емисии. Петкова добави,че средствата за квоти за посочения период ще бъдат осигурени, а през следващите месеци ще се конкретизират мерките за дългосрочно гарантиране стабилността на държавната топлоелектрическа централа.

Припомняме, че след влизането в сила на европейската схема за търговия с парникови газове, за периода 2013 – 2017 г. ТЕЦ 2 има разходи за въглеродни емисии на стойност над 570 млн. лв. Значителното увеличение на разходите за закупуване на емисии през последните месеци е сериозно предизвикателство пред ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД и „Български енергиен холдинг“ ЕАД.

По думите на Петкова, сред водещите приоритети в енергийния отрасъл е поддържането на стабилността на енергийната система и запазване капацитета на комплекса „Марица-изток“.

Работна група в Министерството на енергетиката разработи краткосрочни и дългосрочни мерки с цел оздравяване на дружеството. „Следващата седмица експерти от Министерството на енергетиката ще представят пред заинтересовани страни първоначални данни, свързани с разработваната Стратегия за устойчиво енергийно развитие с хоризонт 2030 – 2050 г. Очертани ще бъдат основните тенденции при формиране на енергийния микс, произтичащи от европейското законодателството в областта на енергетиката“, обяви енергийният министър. По думите й страната ни следва да избере поетапния преход към нисковъглеродна икономика, за да се гарантират достъпни цени на енергията у нас.

Представителите на синдикалните организации коментираха, че четиригодишният конструктивен диалог ще продължи, за да се гарантира стабилността на енергийния отрасъл в България. В провелата в Министерството на енергетиката среща участваха и президентите на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов и на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров.

Коментари: 0