Тръмп не може да свали цената на петрола, тормозейки други държави

Иран препоръчва на американския президент да отмени санкциите, което ще свърши повече работа

Тръмп не може да свали цената на петрола, тормозейки други държави
Президентът на САЩ Доналд Тръмп не може да намали цените на петрола чрез „тормоз“ на други народи. Това заяви иранският министър на петрола във вторник, добавяйки, че пазарът страда от недостиг на енергийни ресурси.

Санкциите на САЩ срещу иранския износ на петрол ще бъдат задействани на 4 ноември. Администрацията на Белия дом настоява съюзниците да намалят вноса на ирански петрол и да насърчат Саудитска Арабия, както и другите страни от ОПЕК и дори Русия да произвеждат повече нефт, за да покрият недостига.

„Пазарът на петрол страда от недостиг и това не може да бъде решено с думи. Тръмп смята, че може да доведе до понижаване на цените на петрола чрез тормоз“, е коментирал иранският министър на петрола Биджан Зангане, цитиран от Reuters.

Според него покачването на цените на петрола е болка, причинена от санкциите на САЩ срещу иранския износ на енергия и може да бъде решена чрез вдигане на тези санкции. „Всеки се притеснява, а Тръмп не успява да ги успокои. Ето защо има сътресения на пазара“, каза той.

Съединените щати обявиха нови санкции след оттеглянето си от ядрената сделка с Иран през май. Според ядрения пакт, подписан през 2015 г., повечето международни санкции срещу Техеран бяха отменени в замяна на това, че Иран ще ограничи ядрената си програма.
Коментари: 0