Безос ще инвестира над $1 млрд. в космическата си компания през 2019 г.

Ракетата на Blue Origin \"New Glenn\", кръстена на астронавта Джон Глен, не се очаква да бъде готова преди 2021 г.

Безос ще инвестира над $1 млрд. в космическата си компания през 2019 г.

Снимка: Twitter профил

Най-богатият човек в света и основател на Amazon.com Джеф Безос планира да увеличи годишните инвестиции в космическата си компания Blue Origin, която създаде през 2000 г., предаде Франс прес. Безос, чието нетно богатство в момента се оценява от американското сп. Forbes на 145 млрд. долара, каза снощи, че сега инвестира около един милиард долара годишно в развитието на Blue Origin.

"Догодина ще бъде малко повече", допълни той на събитие, организирано от сайта Wired в Сан Франциско.

Blue Origin работи в областта на космическия туризъм и разработва ракети за извеждане на спътници и проучване на Космоса, точно като конкурента си SpaceX на Илон Мъск.

Освен че е главен изпълнителен директор на гиганта в интернет търговията Amazon, Безос е и собственик на "Вашингтон пост".

Нуждаем се от същата динамика в космоса, каквото наблюдаваме в онлайн пространството през последните 25 години, каза Безос, допълвайки, че иска да даде началото на нова ера в проучването на космоса. Можем да го направим - нужни са ни космически превозни средства за многократна употреба, отбеляза Безос.

Целта на Blue Origin, както и на Space X, е да намали разходите по извеждането на кораби в Космоса. Двете компании работят върху ракети, които могат да се рециклират.

Ракетата на Blue Origin "New Glenn", кръстена на астронавта Джон Глен, не се очаква да бъде готова преди 2021 г. По-малката - New Shepard, кръстена на първия американец, пътувал в космоса, Алън Шепърд и проектирана за шестима пътници, успешно премина т. нар. линия на Карман, международно признатата граница между атмосферата и Космоса.

"Няколко тестови полета тази година бяха успешни и ракетата може да е готова през 2019 г.", каза Безос.

В надпреварата в космическия туризъм Blue Origin се конкурира с Virgin Galactic.

"Продължавам да казвам на екипа, че това не е състезание", отбеляза Безос. "Искам това да бъде най-сигурното космическо превозно средство в историята на космическите превозни средства", допълни той.
Коментари: 0