Държавните компании продължават да държат парите в едни и същи банки

Най-тежко е положението на \"Булгаргаз\", която до септември е била с 99% от финансите в КТБ

Държавните компании продължават да държат парите в едни и същи банки
180 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Държавните енергийни и индустриални предприятия продължават да имат сериозни проблеми с концентрацията на средства в една или няколко банки.

Нетната експозиция на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към Корпоративна търговска банка (КТБ) в края на септември е била за близо 32%. В същото време БЕХ има открити сметки в 7 банки.

На финансовото закъсалата Национална електрическа компания (НЕК) експозицията в КТБ края на септември е била 28,4%, става ясно от справка на министерството на икономиката. Общественият доставчик има сметки в общо 18 банки.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) пък  е концентрирал средствата си в три банки – ЦКБ, „Уникредит Булбанк“ и „Експресбанк“. И в трите банки операторът има нетна експозиция от малко над 30%. В същото време дружество има сметки в общо пет банки.

Газопреносният оператор „Булгартрансгаз“ (БТГ) има нетна експозиция в КТБ от 35,8% в края на септември, става ясно от данните. Дружеството има сметки в общо пет банки.

Най-тежко е положението на „Булгаргаз“, на която на практика всички средства са блокирани в КТБ. Нетната експозиция на дружеството в края на септември е била 99,8%. Компанията има сметки в общо 7 банки.

Освен предприятията с принципал Министерство на енергетиката, има и дружества от индустрията, която е под шапката на министъра на икономиката.

Военното предприятие „Кинтекс“ също държи значителна част от средствата си в същата банка. Нетната експозиция на предприятието е 55,2%. „Кинтекс“ има отворени сметки в още 5 банки.

Концентрацията на средства са надвишили още Национална компания „Индустриални зони“, и „Индустриална зона "Варна-Запад“, които имат нетна експозиция в КТБ за близо 27%. Националната компания има общо 7 сметки в различни банки, а варненското дружество е с 5 сметки.

По-голяма концентрация на средства има и „Индустриален логистичен парк – Бургас“. Дружеството държи 25,25 на сто от средствата си в ЦКБ. В същото време фирмата има сметки общо четири банки.

Още през миналата година правителството прие постановление, според което държавните дружества не трябва да имат повече от 25% нетна експозиция в банките. Основните държавни енергийни предприятия вече година и половина обаче не могат да изпълнят това държавно постановление.

 Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg