Датска банка предлага ипотечен кредит с 0.5% отрицателна лихва

В крайна сметка, след начисляване на всички такси банката отново е на печалба

Датска банка предлага ипотечен кредит с 0.5% отрицателна лихва
22777 ~ 1 мин. четене
Автор: Ирина Илиева
Jyske Bank, третата по големина банка в Дания, обяви, че клиентите вече ще могат да изтеглят 10-годишен ипотечен заем с отрицателна лихва от 0.5%. Тоест, на теория клиентите би трябвало да върнат по-малко, отколкото са взели. Business Insider дава пример със заем за къща на стойност 1 млн. долара и ако се гледа само лихвата по кредита, купувачът ще върне след 10 години само 995 000 долара.

Но има уловка. Лихвата наистина е отрицателна, само че таксите не са. И в крайна сметка клиентите отново ще върнат повече, отколкото са взели и банката реално ще е на плюс от този кредит.

Отрицателната лихва на Jyske Bank е част от общата тенденция в страната за предоставяне на ипотечни кредити от страна на банката при изключително ниски ставки. Nordea Bank, например, предлага 20-годишна ипотека с фиксирана годишна лихва от от 0%. Други датски кредитори предлагат 30-годишни ипотеки с 0.5% ставка.

Може да изглежда безполезно за банките да отпускат пари с толкова ниски лихви, но за това има причина. Продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай предизвиква страх и несигурност на финансовите пазари, които са волатилни и несигурни. Brexit и общите икономически условия също затрудняват Европа. Тези фактори принуждават банките да отпускат пари, дори на отрицателни лихвени проценти, приемайки малка загуба, вместо риска от по-голяма загуба.


Подкрепи Economic.bg