Дават 15 млн. лв. за ремонт на затворите

Лишените от свобода ще са с електронни гривни в бъдеще

Дават 15 млн. лв. за ремонт на затворите

15 млн. лв. ще бъдат вложени в рехабилитацията на затворите у нас, обяви пред БНТ правосъдният министър Екатерина Захариева. Тя уточни, че в момента има 1-2 производства срещу директори на затвори и след становището на инспектората ще стане ясно дали те ще бъдат отстранени.

Министър Захариева заяви, че проверките в местата за лишаване от свобода стават все по-чести. Предстои да бъде обявена нова процедура за електронни гривни на затворниците.

„Прекратих процедурата, защото беше направена така, че само една от фирмите да участва. Има много, които могат да предоставят услугата, трябва всички да се конкурират с цена. Тези промени са направени и скоро ще открием новата процедура. Когато се преустанови присъдата, не може движението на документи да е 14 дни“, каза правосъдният министър.

Министър Захариева коментира също решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отхвърли реформата, която сам предложи.

„Не разбрах какво не съгласуваха ВСС, защото този законопроект се обсъжда повече от 3 месеца“, каза Захариева.

„Чух абсурдни предложения, абсурдни коментари и то на текстове, които те са предложили... Надявам се да е станало някакво недоразумение и все пак, когато влезе в парламента, да имат по-конструктивна позиция. Иначе в противен случай, както едни от членовете на ВСС беше казал: Никой няма да ги слуша вече“, посочи тя

Правосъдният министър заяви, че независимо, че правителството прави всичко възможно, за да довърши реформата, това удря върху репутацията и имиджа на цялата държава. Текстовете в реформата са обсъждани месеци и дебатът е ставал пред погледа на всички обсъждащи страни.

„Нека все пак да се стегнем и да си свършим работата“, призова Захариева.

Коментари: 0