Дават повече за спешните звена на болниците

Общините да не разчитат държавата да издържа клиниките

Дават повече за спешните звена на болниците

Снимка: БГНЕС

Занапред правителството ще увеличава парите за спешност на големите болници, заяви здравният министър Петър Москов при посещение във варненската болница "Света Анна". Москов обясни, че именно това е целта на спешния пакет, който трябва да заработи от догодина и да покрива лечението на спешните случаи, независимо дали става въпрос за осигурени пациенти или не. Засега обаче не се знае с каква сума държавата ще застане зад спешния пакет.

Москов съобщи, че здравното министерство ще отпусне 200 000 лева на "Света Анна" за закупуване на апаратура за спешното й отделение, което предстои да бъде ремонтирано.

Той се надява решенията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат ясно ориентирани към това големите структуроопределящи областни, университетски болници да получат допълнително финансиране. По думите му, за тях има пари в бюджета на касата.

Москов за пореден път заяви, че общините трябва да поемат отговорност за своите болници, а не да разчитат за това на държавата.

"Знаете ли, предстоят местни избори. Ето ви прекрасна възможност. Кметът на всяко едно малко населено място, което иска да поддържа общинска болница, да не говори само за канала, водата, пристройката към кметството, за новите си автомобили, например, ами да каже - ние, като политическа сила, като кандидат за кмет понеже съм много ербап, искам общинската болница да съществува. За тази цел трябва да има финансиране от бюджета на общината", коментира Москов.

Москов изрази надежда, че до края на юли парламентът ще гласува промените в Закона за лечебните заведения. По думите му темата за приватизацията и привличането на частни капитали в болниците все още среща противоречиви мнения и има нужда от още дискусии. Според него обаче не е изключено въпросът отново да бъде поставен на дневен ред още в края на тази година.
Коментари: 0