Дъждовете правят земите ни все по-неплодородни

Учени измислиха нов метод за справяне с проблема

Дъждовете правят земите ни все по-неплодородни

65% от обработваемите земи в България са подложени на водна ерозия, което с времето ги прави неплодородни. Обилните дъждове от началото на пролетта допълнително увреждат посевите.

Екип на Русенския университет предлага решение на проблема чрез специална обработка на почвата. От 2 години специалистите обменят опит и с американски колеги за опазване на земите.

Ангел Иванов е агроном 50 години в село Цар Самуил, Силистренско. Обяснява, че продължителните дъждове тази година са се оказали пагубни за посевите, не само защото са част от тях са изгнили.

„При тези превалявания всички култури, най-вече пролетниците, кореновата система се насочва нагоре към повърхностния обработваем пласт, което после има вредно влияние, когато се засуши рязко”, посочва Иванов.

Голяма част от обработваемите земи в България се намират на стръмни терени с наклон под допустимия за отглеждане на земеделски култури. Затова от Русенския университет прилагат ефективен метод за тяхното опазване – ивично обработване на почвата с нови машини, с които вече разполагат.

„Ако полето ви е непрекъсната повърхност от растителни остатъци, обработват се ивици – тип зебра, но обработването не е като обръщане на пласт, а просто преминава един работен орган, който разрохква почвата. Обработва горните слоеве, които са подходящи за сеитба“, обяснява доц. Георги Митев.

В Русенския университет е изграден център за консултации на земеделските производители.

Коментари: 0