9% ДДС за заведенията може да се въведе и без увеличение на други данъци, смятат от АИКБ

Според Асоциацията загубата на приходи може да бъде компенсирана по други начини

9% ДДС за заведенията може да се въведе и без увеличение на други данъци, смятат от АИКБ

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1532 ~ 2 мин. четене

Намалението на ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери на 9% може да се извърши без да е съпроводено с увеличаване на други данъци, смята Асоциацията за индустриален капитал, позовавайки се на изчисления колко приходи от това би изгубила държавата.

Според организацията от подобна временна мярка бюджетът ще бъде ощетен с около 160 млн. лв., които могат да бъдат компенсирани с повишена събираемост, повече приходи от осигуровки и подоходен данък и намаляване на разходите на администрацията. Припомняме, че едно от изискванията за намалението на ДДС за туристическия бранш е те да изсветлят сектора си като увеличат минималния осигурителен доход. Една от идеите е той да бъде увеличен от 610 лв. на 800 лв. за заетите в хотелиерството, ресторантьорството и други дейности, свързани с пътувания и резервации.

Според АИКБ даже и това да не се случи, бюджетният дефицит би се увеличил на не повече от 3%, което не представлява сериозен проблем предвид прогнозата на Европейската комисия за бюджетен дефицит за останалите страни в Блока между от 4.8% и 11.1% или средно за държавите членки в размер на 8.3%. От организацията обръщат внимание на факта, че намалението на ставката за ДДС на сектора е само временен антикризен ход.

АИКБ подкрепя и мярката, насочена към книгоиздаването и разпространението, тъй като тя обхваща и учебниците и учебните пособия, свързани с публични разходи, така че нейното въздействие върху бюджета ще е и по-ограничено.

АИКБ се обявява против идеите за намаляване на ставката за ДДС за храни, лекарства, детски стоки, тъй като целта на внесения от ГЕРБ законопроект не е да се намаляват цените за всички, а да се помогне на най-засегнатите от коронакризата.

Асоциацията признава, че една промяна в данъчната система би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите, но осъзнава важността ѝ за сектора на хотелиерството и ресторантьорството предвид „замразяването“ на дейността му във връзка с ограничителните мерки срещу Covid-19.

Коментари: 0