Делото в Кипър за фалита на „Олимпик“ тръгна

Искове ще се подават след обнародване на решението за ликвидация

Делото в Кипър за фалита на „Олимпик“ тръгна
772 ~ 1 мин. четене
Окръжния съд в Никозия даде ход на делото за влизане в процедура по несъстоятелност на застрахователната компания Olympic Insurance Company Ltd., която е собственик на българската „Олимпик“. За постоянен ликвидатор на дружеството бе номиниран временно изпълняващият досега тази длъжност Павлос Накузи и се очаква съдия Ангелос Давид да го назначи на следващото заседание, съобщава БНР.

Съдията е насрочил следващата дата за делото, което ще бъде на 17 октомври. Две седмици преди това в Официалния вестник на Република Кипър (кипърският Държавен вестник) и в един кипърски всекидневник трябва да бъде публикуван искът за ликвидация на Olympic Insurance. Той бе внесен от Службата за контрол на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър на 10 август, за да могат повече хора да се запознаят с него. Ако след това възникнат възражения, те могат да бъдат предявени на заседанието на 17 октомври.

Едва след като решението за фалита бъде обнародвано в Официалния вестник на Кипър, започват да текат сроковете за подаване на исковете от кредиторите. Най-големият кредитор на Olympic е Кипърският гаранционен фонд. Кредитори обаче са и всички клиенти в България, които не са защитени по никакъв начин от фалита на „Олимпик“ и те могат да чакат възстановяване на някакви суми по прекратените полици едва след осребряване на масата на несъстоятелността.

В съдебната зала днес присъстваха представители и адвокати на Застрахователния надзор и Гаранционния фонд на Кипър, на компанията, временният ликвидатор, както и представители на българското посолство.
Подкрепи Economic.bg