Добрев: Нямам вина за \"Белене\" и това ще се докаже бързо в съда

Депутатът от ГЕРБ се отказа писмено от имунитета си

Добрев: Нямам вина за \

"Не съм виновен за нищо. Това много бързо ще се докаже в съда. Искрено се надявам прокуратурата да намери истинските виновници за най-голямата далавера в историята на България". Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната Енергийна комисия Делян Добрев. След днешното му обвинение Добрев се отказа писмено от имунитета си.

Той коментира, че далаверата "Белене" бе спряна с негов подпис под доклад на Министерския съвет няколко дни, след като е станал министър. Според него подробностите по случая ще излязат по времето на процеса. Председателят на Комисията по енергетика отказа да отговаря на въпроси.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който оглавяваше Министерството на икономиката, енергетика и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов. Той е обвинен в умишлена безстопанственост, докато е бил  министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет „Борисов“.

Само в рамките на десет дни втори бивш енергиен министър е обвинен заради проекта "Белене". Миналата седмица обвинение беше повдигнато и на министъра от кабинета "Станишев" Петър Димитров. 

Въпросът дали премиерът Бойко Борисов носи отговорност за действията на министъра си, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че „държавната политика в областта на енергетиката се осъществява и контролира от съответния министър. Към него са били отправени изрични запитвания от НЕК, тоест самият министър е бил абсолютно убеден и информиран, че продължават плащанията по вече прекратен проект. Той е принципалът, така че е напълно естествено и нормално той да вземе решението. Няма каквото и да е предписание, указание, становище.”

Само в рамките на десет дни втори бивш енергиен министър е обвинен заради проекта "Белене". Подведените по отговорност по казуса АЕЦ „Белене” и изхрачените милиарди вече са четирима - екс министърът на икономиката от правителството на Тройната коалиция Петър Димитров и двама бивши изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Димитров, Велков и Папазян обаче са обвинени за неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене"  през 2007 година, което е довело до щети от над 77 млн. евро. Разследването срещу Добрев е за дейности, свързани с новия реактор.

Мегаразследването "Белене" продължава, а от прокуратурата обещават да има още обвинени длъжностни лица, коментира още Румяна Арнаудова, цитирана от БНР. „Няма да коментирам дали се търсят връзки. Има доказателства за още лица. Това не е краят на процеса, длъжностни лица, които имат отношение към процеса.”

Коментари: 0