Митов: Трябва да се гарантират правата на българите на Острова

Външният министър разговаря по различни теми с британския си колега Борис Джонсън

Митов: Трябва да се гарантират правата на българите на Острова
220 ~ 2 мин. четене
За нас от основно значение е да се гарантират правата на българските граждани, които живеят и работят във Великобритания. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на разговора с британския си колега Борис Джонсън. 

Срещата се състоя в рамките на работното посещение на българския външен министър в Лондон. По неговите думи в момента британското правителство работи върху изработването на мандат за преговори и тепърва предстоят разговори по темата, но „статутът на нашите сънародници ще е основна част от този дебат”.

Двамата разговаряха и за бъдещите отношения на страните от ЕС с Великобритания след референдума в страната и задействането на процедурата по чл. 50. „За нас от основно значение е да се гарантират правата на българските граждани, които живеят и работят във Великобритания.

Великобритания е стратегически партньор в Европа, важен съюзник в рамките на НАТО и ценна страна по въпроси от регионален и глобален характер. Очакваме това да се запази и след решението на британския референдум.

Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения в области от взаимен интерес като сигурност, миграционна криза, борба с тероризма, сътрудничество в рамките на НАТО, както и визията за бъдещето на ЕС след референдума в Обединеното кралство.

„Гарантирането на европейската сигурност е приоритетна цел за България и за Великобритания. Постигнахме съгласие за задълбочаване на сътрудничество в справянето с миграционните потоци и борбата с тероризма”, посочи в изказването си министър Митов. Той заяви, че Обединеното кралство оценява важността на защитата на българо-турската граница като първа външна граница на ЕС, а страната ни очаква солидарен подход за изграждането на капацитет за максимален контрол на границата и ефективна борба с нелегалната миграция и трафика на хора.

Сред темите на разговор бе и конфликтът в Сирия, хуманитарната криза в Алепо и нуждата от помощ в тази насока. Външните министри изтъкнаха необходимостта от съвместни усилия на страните от Европа, включително България и Обединеното кралство, за разрешаването на кризата и спазване на международното хуманитарно право.

По отношение на сътрудничеството в рамките на НАТО, министър Митов заяви, че британското правителство е поело ангажимент да участва в засиленото присъствие на НАТО по Югоизточния фланг в контекста на решенията от Срещата на върха на НАТО във Варшава, засягащи сигурността на източноевропейските страни-членки.
Подкрепи Economic.bg