Денят на труда бе отбелязан в редица азиатски страни

Денят на труда бе отбелязан в редица азиатски страни
444 ~ 2 мин. четене
Работници и активисти отбелязаха днес Деня на труда и международната работническа солидарност в редица азиатски страни, предаде "Асошиейтед прес".

Във Филипините близо 5000 души от различни групи се събраха близо до президентския дворец в столицата Манила, за да протестират срещу неизпълненото предизборно обещание на президента Родриго Дутерте да сложи край на широко разпространената практика на сключване на краткосрочни трудови договори. Те призоваха още властите да се заемат с проблеми като ниските възнаграждения, безработицата и натиска върху профсъюзите.

В Южна Корея 10 000 човека според полицията се събраха в центъра на столицата Сеул с призиви за повишаване на минималната заплата и с други искания. Те се обявиха за минимално заплащане от 10 000 вона (9,34 долара) на час и узаконяване на всички работни места.

В Индонезия също около 10 000 души се събраха близо до президентския дворец в столицата Джакарта по призива на синдикатите. Те поискаха по-високи възнаграждения и забрана за наемане на чужденци в страната.
В Камбоджа приблизително 2000 работници от текстилния сектор се събраха в парк в столицата Пномпен. Полицията обаче не им позволи да преминат на шествие до парламента.

Премиерът Хун Сен се срещна с близо 5000 текстилни работници близо до Пномпен. Той обяви, че всеки от тях ще получи 50 000 риела (12.50 долара).

В Камбоджа предстоят парламентарни избори през юли. Профсъюзите от големия в страната текстилен сектор традиционно подкрепят опозицията, отбелязва АП.
ДПА посочва, че протестиралите в Пномпен работници са поискали повишаване на минималната месечна заплата в Камбоджа от 170 долара сега до 207 долара.

В Шри Ланка правителството отложи демонстрациите по случай Деня на труда заради едноседмичните чествания на националния фестивал Весак, които продължават до утре, съобщи АП.
Това е станало по искане на влиятелни будистки монаси. Така Шри Ланка ще отбележи тази година Деня на труда на 7 май.

Коментари: 0