Депутати предлагат забрана на комунистическите символи

Глобата ще бъде между 200 и 2000 лева

Депутати предлагат забрана на комунистическите символи
4025 ~ 1 мин. четене

Всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати. Това е записано в промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, внесени от депутати от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ.

Всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година, могат да бъдат предоставени в Музея на социалистическото изкуство. Законът забранява също поставянето на публични места на предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи комунистическия период у нас, и такива, които възхваляват дейността на Българската комунистическа партия (БКП). Единственият вариант, при който такива предмети могат да бъдат видени публично, е като задължително бъде посочен престъпният характер на режима чрез информационна табела.

На местата, на които има монументи, чието преместване не може да бъде направено веднага, задължително трябва да бъде поставена указателна табела с текст: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г.-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание", пише в. „Сега“.

Глобата за нарушенията на изискванията за физически лица ще бъде 200 лв., а на юридически – 2000 лв. Санкциите ще се налагат от съответните областни управи. Ако областните управители не си свършат съвестно работата, министър-председателят ще може да издава наказателни постановления срещу тях.

Подкрепи Economic.bg