Големи глоби и затвор грозят нарушителите на карантината

Социалната дисциплина е най-важното, което трябва да спазваме, призова Дариткова

Големи глоби и затвор грозят нарушителите на карантината
6884 ~ 1 мин. четене
По-строги наказания за тези, които нарушават и не спазват мерките срещу разпространението на коронавируса в страната приеха депутатите в парламента днес. Промените в Наказателния кодекс и Закона за здравето бяха набързо приети от отговорните комисии, след което минаха и на две четения в парламента.

Една от по-строгите мерки е, че ако човек наруши карантината си по време на на пандемия, епидемия или въведено извънредно положение наказанието ще е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил. лв. Такава е и настоящата ситуация в страната. Извънредно положение беше обявено от днес до 13 април.

Промяната в Наказателния кодекс предвижда нарушилите, които не спазват карантина да бъдат лишавани от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 хил. лв.

Настоящата законодателна инициатива е във връзка с разпространението на коронавируса. Причината да се предприемат спешни промени в закона е, че редица  граждани, поставени под карантина не я спазват, което води до драстично увеличаване на разпространението на вируса.

Законът не означава, че български граждани ще бъдат глобявани масово, обясни председателят на Здравната комисия Даниела Дариткова.

Социалната дисциплина е най-важното, което трябва да спазваме, призова Дариткова.

Депутатите приеха и измененията, според които възможност за забрана за влизане в страната на чужди граждани при обявено извънредно положение одобри парламентът. Изключение ще се прави за чужденци с право на дългосрочно пребиваване в страната и техните семейства.

По-рано стана ясно, че ще има разясняване по повод заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно затварянето на търговски обекти, освен аптеки и хранителни магазини.
Коментари: 0