Депутатите обсъждат бюджета за пенсии и здраве

Те се събират на извънредно заседание на парламента

Депутатите обсъждат бюджета за пенсии и здраве

Снимка: Стоян Йотов

Днес депутатите отново ще заседават извънредно. Народните представители ще обсъждат на първо четене законопроектите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване.

Ръководството на КНСБ ще се срещне днес с народни представители от парламентарните групи на ДПС, а по-късно с Патриотичния фронт и от БСП-Лява България.

Темата е проектозакона за държавния бюджет за следващата година, който депутатите одобриха вчера на първо четене.

Той мина с гласовете на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, като националистическото обединение и реформаторите не спестиха критиките си заради многото пари, заделени за запълване на дупката в КТБ. „За” гласуваха 130 народни представители, докато 82-ма бяха „против”.

Приоритетите в бюджета на следващата година са гарантиране на финансова стабилност и поетапна финансова консолидация, оптимизиране на административните структури и ефективно управление на европейските фондове, заяви финансовият министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна при представянето на Бюджет 2015.

В него се предвижда увеличение на минималната работна заплата от 360 лева през януари на 380 лв. през юли.

Други реформи ще са резултат от намаляването на разходите в администрацията с 10 на сто. В повечето министерства ще се наложат съкращения и реорганизация. Външно, например, ще продава имоти в чужбина.

Парламентът ще работи на пълни обороти, за да приеме окончателно бюджета до 23 декември. Междувременно, обаче, всички текстове ще минат през парламентарните комисии и вероятно ще настъпят съществени промени.

Коментари: 0