Депутатите обсъждат промени в Закона за енергетиката

Основна промяна, която се предлага, е разделянето ан ДКЕВР на два специализирани състава

Депутатите обсъждат промени в Закона за енергетиката

Снимка: БГНЕС

На днешното си заседание депутатите обсъждат на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. 

Една от промените предвижда членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъдат избирани от Народното събррание (НС).

Разделянето на ДКЕВР на два специализирани състава (един по въпросите на енергетиката и друг по въпросите на водоснабдяването и канализацията) е основна промяна, предложена от МС.

Вземането на решения за закрити заседания е една от дейностите на комисията, която предизвиква най-голямо недоволство сред обществото. Предвижда се за по-голяма прозрачност да бъдат ограничени закритите заседания на специализираните състави на комисията само до случаите, когато се оповоестява защитена от закона информация. 

За всички членове на енергийния регулатор се предвижда да бъдат завишени изискванията за професионален опит от три на пет години, като председателят и членовете на комисията ще бъдат избирани от НС. 

Предложените промени срещнаха недоволството на депутатите от БСП, според които разделянето на комисията няма да бъде ефективно. 

Реформаторите предлагат да бъде увеличен специализираният кадрови състав във водната регулация.

"Патриотичен фронт" подкрепи принципа на закона, но с резерви, че ДКЕВР не трябва да се състои от два състава с един председател.

АБВ подкрепиха законопроекта, но с препоръки някои детайли да бъдат преосмислени, а други да бъдат прецизирани.
Коментари: 0