Депутатите отново наложиха мораториум върху иновативните лекарства

Здравната каса няма да покрива лечението на онкоболните, чийто шанс са единствено новите молекули

Депутатите отново наложиха мораториум върху иновативните лекарства
1040 ~ 1 мин. четене
Депутатите в Народното събрание преодоляха ветото на президента Румен Радев, с което лишават основно онкоболни пациенти да получават иновативни лекарства в следващата една година. „За“ ограничаването на т.нар. нови молекули гласуваха 126 народни представители от ГЕРБ, Патриотични фронт и „Воля“. „Против“ гласуваха 95 депутати от БСП и ДПС.

„Това наше гласуване ще струва живота на някого“, коментира след вота Антон Кутев, депутат от БСП. „Ако не беше „Воля“, ако не беше Веселин Марешки, този вот нямаше да мине. Един зависим човек подкрепи този вот, без него това нямаше да се случи“, добави той, цитиран от „Фокус“.

Държавният глава върна за ново обсъждане част от Закона за бюджета на НСОК за 2018 г. заради желанието на правителството и конкретно на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в следващите 12 месеца Касата да не плаща за иновативни лекарства. Много от неправителствените организации заявиха, че по този начин се обричат на смърт онкоболни пациенти, за които новите молекули са единственият останал шанс. Пациенти излязоха на протести пред Народното събрание по точи повод.

Управляващите контрираха, че с мораториума ще се спестят пари за Касата, а срокът от една година не е толкова дълъг.

В своите мотиви към ветото президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ.

Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници. Здравното министерство определи като несериозни мотивите на държавния глава за налагане на вето върху Бюджета на Касата.
Подкрепи Economic.bg