Депутатите приеха бюджет 2016 на първо четене

Предстои да отпаднат социалните придобивки на силовите ведомства

Депутатите приеха бюджет 2016 на първо четене
152 ~ 2 мин. четене

Депутатите приеха днес на първо четене бюджета за следващата година. По време на обсъждането се чуха остри критики от страна на опозицията, но въпреки това гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт се оказаха достатъчни за приемането му. От общо 212 гласували, 138 депутати бяха "за", 65 - "против", а 9 се въздържаха.

Между двете четения е предвидено да отпаднат текстовете за социалните придобивки на силовите ведомства, предизвикали силни протести в страната. 

Финансовият министър Владислав Горанов описа бюджет 2016 с три думи – „стабилност”, „реалистичност” и „резултати”. Той обясни, че дефицитът догодина ще бъде сведен до 1,8 млрд. лв. или 2%, въпреки че тази година ще са необходими 380 млн. лв. за нереформираните структури. По думите му новият бюджет поставя като основни приоритети образованието и инфраструктурата. За догодина са заложени приходи от 33 млрд. лв., което е с 1,36 млрд. лева повече от средствата за тази година, разходи – 34,8 млрд. лв., които са с 292 млн. лева спрямо ревизираните нива за тази година, и растеж на БВП с 2,6%.

От опозицията разкритикуваха замразяването на някои социални плащания. Според Михаил Миков се върви към тенденцията "дълг-дефицит, дълг-дефицит". „Ясно е, че през следващата година ще харчим все повече пари, защото е нова изборна година. Ясно е, че в резултат на това държавният дълг ще достигне 30% от БВП. И ако днес нещата са по-спокойни заради ниските лихвени равнища, то ако те тръгнат нагоре, да му мислят гражданите. Защото лихвените разходи за погасяване на дълга, взет от днешното правителство, ще станат още по-непосилни за икономиката на България, която няма никаква перспектива за развитие", заяви той, цитиран от "Darik".

Подкрепи Economic.bg