Депутатите приемат статута на временен синдик в КТБ

Днес ще бъдат гласувани на второ четене промените в Закона за банковата несъстоятелност

Депутатите приемат статута на временен синдик в КТБ
3605 ~ 1 мин. четене
Днес депутатите ще гласуват окончателно законовите промени, с които в Корпоративна търговска банка ще влязат временни синдици, преди съдът да потвърди нейната несъстоятелност. Това ще стане с промени в Закона за банковата несъстоятелност, които са подкрепени от всички партии. Промените бяха приети вчера от комисията по бюджет и финанси.

До момента в законодателствот ни не съществува фигурата на временния синдик. С промените в Закона за банкова несъстоятелност депутатите ще дадат правомощия на временните синдици да се разпореждат с имуществото на банката, да развалят прихващания и цесии и да наемат компании за проследяване на парите в банката. Спрямо функциите, които имат синдиците, които работят с дружество с вече обявена несъстоятелност, временните няма да могат да осребряват имущество.

Поправката се налага, тъй като съдът се бави  с обявяването на несъстоятелността на Корпоративна търговска банка.

Най-големият акционер в банката - "Бромак" на Цветан Василев, обжалва отнемането на лиценза, заради което несъстоятелността все още не е влязла в ход. 

Временните синдици ще се предлагат от Фонда за гарантиране на влоговете, който е най-големият кредитор на банката. Те ще се назначават от съда и ще влязат на мястото на квесторите.

Според "Бромак" именно тези текстове противоречат на европейските директиви и увреждат интересите на останалите кредитори.
Коментари: 0