Депутатите ще разгледат възможността работници да искат фалит на предприятие

Служителите ще могат да стартират процедура по несъстоятелност заради възможност да не им се платят заплатите

Депутатите ще разгледат възможността работници да искат фалит на предприятие
Промените в Търговския закон, с които БСП иска да позволи на служителите да започват процедура по несъстоятелност заради възможност да не им се платят заплатите, влиза в дневния ред на Народното събрание. Идеята на социалистите е работниците да могат да стартират процедурата, ако преценят, че предприятието въеви към фалит и те няма да могат да си получат заплатите.

Депутатът от „БСП-Лява България" Крум Зарков обоснова искането с факта, че  все още е възможно недобросъвестен работодател да прехвърли своите дялове или фирма на трето лице, което е очевидно неплатежоспособно и по този начин да ощети както кредиторите, така и работниците в своето предприятие или фирма.

Той обясни още, че остава все още запушен достъпът до Фонда за гарантиране на вземането на този тип задължения, защото по закона трябва да започне процедура по несъстоятелност.

"По най-различни причини тя не започва навреме, въпреки че работодателят е изпаднал в затруднения и има такова задължение", заключи Зарков, цитиран от БНР.
Коментари: 0