Десетки хиляди румънци протестираха срещу правосъдни реформи

Само в столицата Букурещ излязоха между 20 и 30 хил. демонстранти

Десетки хиляди румънци протестираха срещу правосъдни реформи

Снимка: БТА

Десетки хиляди граждани в цяла Румъния излязоха по улиците снощи, за да протестират срещу планирани правосъдни реформи, които според критиците ще доведат до засилване на корупцията, пише БТА. Планираните реформи може да поставят съдебната система под по-пряк правителствен контрол и да отслабят усилията за премахване на ширещата се в страната корупция.

Само в столицата Букурещ излязоха между 20 и 30 хил. демонстранти. Протести имаше и в най-малко 13 други града на страната.

Пред сградата на правителството в столицата демонстрантите скандираха "Демокрацията е под обсада" и "Правосъдие, а не корупция" и надуваха пластмасови вувузели, съобщава Асошиейтед прес. Някои участници използваха израза "червената чума" по адрес на управляващата Социалдемократическа партия (СДП). По-късно шествието премина по улиците на града към парламента.

Магистрати, чуждестранни посланици и Европейският съюз също се обявиха срещу планираните законодателни промени, включително такава, която ще позволи на човек с криминално досие да бъде избран за президент. Проектът освен това възлага на румънския министър на правосъдието задачата да номинира главните прокурори на страната - функции, които досега се падаха на президента.

СДП пое властта през януари в коалиция с Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ). Лидерът на СДП Ливиу Драгня обаче не можа да стане премиер заради издадена срещу него присъда за изборни измами.

Новото правителство се опита да облекчи правилата, според които хората с криминално досие нямат право да заемат постове в правителството. Това обаче предизвика огромни протести, което накара кабинетът да оттегли законопроекта.

Коментари: 0