Десетте най-скъпи градове за живот

В тях за живот са нужни между 4700 и 2888 долара на месец

Десетте най-скъпи градове за живот

Снимка: Wikipedia

3971 ~ 2 мин. четене

Най-скъпият град в света е столицата на Бермудските острови – Хамилтън. Това става ясно от данни от класация, изготвена от сайта Numbeo. Той е специализиран в сравнението на бази данни по различни показатели за цената на живота.

За да се изготви статистиката, сайтът взима предвид колко струва изхранването в различните класове ресторанти, храната в супермаркетите, транспортът, режийни разходи, такива за забавление и спорт, както и цените на дрехите и обувките. Не се забравя средна стойност при покупка на апартамент, наем за един месец, както и заплатите в страната. На базата на всичко това сайтът изготвя статистиката за цената на живота в даден град, както и възможността да го съпоставите с някое друго населено място.

Така за живот в обявения за най-скъп град Хамилтън, в който живеят около 3000 души, са нужни 4769 долара на месец.

Второто място в скъпарската класация заема американският Сан Франциско. Жителите на красивия град, разположен на Западното крайбрежие на САЩ, имат нужда от 4162 долара на месец, за да могат да се чувстват добре. Това е повече от парите, необходими за живот в Ню Йорк – 4207 долара месечно, като мегаполисът се нарежда на трето място, посочва сайтът.

На четвърто и пето място в класацията влизат Женева с 3314 долара на месец и Хонконг с 3244 долара месечно.

Обявеният за финансова столица на Европа Лондон е шестият най-скъп град в света, където за живот са необходими 3228 долара на месец, пише finanzen.net.

Челната десетка се допълва още от Дубай ($3006), Сингапур ($2940), Хонолулу ($2906) и Сидни ($2888).

Вижте на графиката и 20-те най-скъпи градове за живот и цената на издръжката за месец там:


Подкрепи Economic.bg