Deutsche Bank с първа годишна печалба от 2014 г.

Тя обаче е под очакванията на пазара

Deutsche Bank с първа годишна печалба от 2014 г.

Снимка: Deutsche Bank

Deutsche Bank отчете първата си нетна годишна печалба от 2014 г. насам, въпреки слабото четвърто тримесечие на 2018 г., на фона на нарастващите спекулации за сливане и серия от трудни битки.

Размерът на печалбата от 341 милиона евро (390 милиона долара) за 2018 г. не успя да надхвърли пазарните прогнози за около 461 милиона евро. Само за четвъртото тримесечие банката отчита загуба от 409 милиона евро.

„Връщането ни към рентабилността показва, че Deutsche Bank е на правилния път. Сега нашият приоритет е да предприемем следващата стъпка. През 2019 г. се стремим не само да спестим разходи, но и да направим фокусирани инвестиции в растежа. Стремим се значително да увеличим рентабилността през текущата година и след това”, каза в изявление главният изпълнителен директор Кристиан Сюинг.

Нетните приходи достигат 25 милиарда евро за годината и 5,5 милиарда за последното тримесечие на 2018 г., като и двете са под прогнозите в анкетата на Ройтерс. Коефициентът на основния капитал от първи ред, който показва силата на банката, спада до 13,6% през 2018 г. спрямо 14% в края на 2017 г.

Германската банка е подложена на засилен контрол от страна на инвеститорите предвид продължителните и продължаващи проблеми. Тя пострада заради наложени глоби и няколко неуспешни опита за преструктуриране. Съвсем наскоро централата на банката бе атакувана и от прокуратурата в разследване на пране на пари.

Продължаващите проблеми на банката и свиващата се пазарна капитализация доведоха до спекулации за потенциално сливане с конкурента Commerzbank. В четвъртък в информация на Bloomberg беше посочено, че сливането може да се случи още в средата на 2019 г., ако усилията за преструктуриране на банката не постигнат целите си.
Коментари: 0